Spanje breidt rookverbod voor horeca uit

Spanje breidt rookverbod voor horeca uit

Spanje breidt het rookverbod in het openbaar verder uit. De huidige wet die uit 2006 stamt, verbiedt het roken op werkplekken, maar maakt een uitzondering voor kleine cafés en restaurants met een speciale rookruimte. Het parlement stemde deze week unaniem in met een wetswijziging, waardoor deze uitzonderingen op het rookverbod komen te vervallen.

Restaurant- en bareigenaren hoopten nog dat het roken zou worden toegestaan in een daarvoor apart afgesloten ruimte, maar de commissie verwierp deze mogelijkheid.

Ook op publiekelijke plaatsen in de open lucht, zoals speelplaatsen op scholen, mag straks niet meer worden gerookt.

Uitzonderingen op het rookverbod gelden voor gevangenissen, psychiatrische inrichtingen en bejaardentehuizen. Daar zullen aparte rookruimtes worden ingevoerd.

Invoer rookverbod 2006
In 2006 werd het rookverbod in Spanje ingevoerd. Op dit moment is roken op werkplekken verboden, maar mag in bars met een oppervlak van minder dan 100 vierkante meter en in grotere restaurants met speciaal aangepaste ruimtes wel worden gerookt.
De Spaanse regering wil het nieuwe rookverbod per 2 januari 2011 uitbreiden tot alle cafés en restaurants. Van de ruim 350 duizend bars en restaurants zijn er op dit moment slechts 45 duizend rookvrij in Spanje.
De horecasector is zwaar gekant tegen de uitbreiding van het rookverbod. Restaurants en cafés vrezen een omzetdaling van 7 à 15 procent.

Rokend het nieuwe jaar in
Als ook de Spaanse Senaat de wet goedkeurt, wat zeer aannemelijk is, gaat het nieuwe rookverbod op 2 januari 2011 in. Dit is de enige concessie die er is gedaan aan de horecahouders. Met de jaarwisseling mogen de klanten in de bars en restaurants nog hun laatste sigaretten opsteken.

Veel eigenaren van bars en restaurants die groter zijn dan 100 m2 zijn erg boos: in 2006 werden ze verplicht om speciale rookruimtes te creeren en hebben daar behoorlijk wat geld in moeten steken. Nu 5 jaar later is die uitgave voor niets geweest.