Schiphol en Heathrow dicht, Belgisch luchtruim rode zone.

**Schiphol en Heathrow dicht, Belgisch luchtruim rode zone
**DM update De aswolk van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull rukt verder op in zuidelijke richting. Daardoor worden onder andere de luchthavens van het Britse Heathrow en het Nederlandse Schiphol gesloten, en wordt het Belgische luchtruim een ‘rode zone’.

De vulkaan spuwt nog steeds dikke wolken zwarte as.
Het Belgische luchtruim blijft open, maar er geldt een verplichte rapportering voor alle piloten. Dat levert normaal geen problemen op voor passagiers, maar wel extra werk voor de maatschappijen, zegt het kabinet van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe. Piloten moeten hun observaties melden, en de motoren worden na elke vlucht gecontroleerd.

De maatregel gaat wellicht al in de vroege ochtend in. “Vanaf hoe laat de rode zone zal worden ingesteld, valt niet exact vast te stellen,” zegt woordvoerder Jan Pauwels. “Het staat wel vast dat de maatregel er zal komen, en dat ze voor heel België zal gelden”.

Andere landen
Tussen 6.00 en 14.00 uur is in Nederland geen luchtverkeer mogelijk van en naar Schiphol en Rotterdam Airport. Op Schiphol worden vandaag ongeveer 500 vluchten geannuleerd, wat naar schatting 60.000 reizigers treft. Het gaat niet alleen om vertrekkende passagiers, maar ook om mensen die aankomen of overstappen op Schiphol.

Het is zeer de vraag of alle vertrekkende reizigers tijdig gewaarschuwd kunnen worden door hun luchtvaartmaatschappijen. Vermoedelijk zijn veel mensen nu al onderweg naar het vliegveld, zegt een woordvoerster. Binnenkomende vluchten die al in de lucht zijn, kunnen eventueel worden omgeleid naar andere Nederlandse luchthavens, die de deuren waarschijnlijk niet moeten sluiten.

In Groot-Brittannië en Ierland is een twintigtal luchthavens dicht. Daarbij zijn ook de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick, die sluiten van 2.00 uur tot 8.00 uur uur.

Zwarte zone
Tussen 8.00 en 14.00 uur ligt verder een ‘zwarte zone’ (‘heavy contamination’) boven de Noordzee voor de Belgische en Nederlandse kust. Er wordt volgens het kabinet-Schouppe momenteel bestudeerd of er boven de zee beperkingen worden opgelegd, waar dan vooral het helikopterverkeer hinder van zou ondervinden.

De kans bestaat ook dat er beperkingen van korte duur komen voor de Oostendse luchthaven, die vlakbij de getroffen zone ligt. (belga/sam)
17/05/10 05u49
Bron De Morgen

tja… ik hoop morgen toch echt wel richting Sharm te kunnen vliegen!.. Klote aswolk!..
Duimen, duimen, duimen en nog eens duimen…