Ryanair voorspelt crisis, maar vliegen wordt goedkoper

De lowcost-luchtvaartmaatschappijen gaan moeilijke tijden tegemoet. Ryanair-topman Michael O’Leary verwacht een “grote terugval” voor de industrie de volgende twaalf maanden. Ook de gemiddelde prijs van een ticket zou nog verder zakken.

Aandelen gezakt
Na de verklaringen van O’Leary stuikte het aandeel van Ryanair met 5,2 procent in elkaar. Dat is de grootste daling sinds begin juni, toen het bedrijf bij zijn kwartaalresultaten al een tragere groei voorspelde.

Grote terugval
Volgens de topman is de neergang te wijten aan de cyclische natuur van de industrie. “We verwachten een grote terugval de volgende twaalf maanden”, zei hij, zonder in detail te treden over de oorzaak.

Nog goedkoper
Om de concurrentie voor te blijven en toch de nodige groei te realiseren, gaat Ryanair zijn ticketprijs verder verlagen. Maar dit gaat wel ten koste van de opbrengst per passagier. Zo bijvoorbeeld biedt Ryanair tijdens de zomermaanden 3 miljoen zetels aan voor 10 pond per stuk. Dit kost de luchtvaartmaatschappij tussen de 20 en 45 miljoen pond, aldus O’Leary.

Bron: HLN