Reistip: Ecologisch kamperen in Pyrénées Catalanes

Reistip: Ecologisch kamperen in Pyrénées Catalanes

In september 2009 heb ik twee campings bezocht in het Regionale Natuurpark van de Catalaanse Pyreneeën. In dit artikel beschrijf ik wat het Regionale Natuurpark inhoudt. Daarnaast komen de twee campings aan bod.

Regionale Natuurpark van de Catalaanse Pyreneeën
Het Regionale Natuurpark van de Catalaanse Pyreneeën begrenst de zuidelijke Languedoc-Roussillon met Spanje en Andorra. Het park heeft een nationaal label omdat het een rijk en natuurlijk erfgoed is met 250 verschillende planten en dieren vanwege veel klimaatverschillen. Zo kan het gebied zich duurzaam ontwikkelen met zijn flora en fauna en economische functie. Het is een bewoond gebied van 137.000 hectare. Er zijn geen geboden, want je kunt bloemen en paddestoelen plukken en vissen. Wel zijn er 7 beschermde natuurreservaten waar geen mens mag komen om de dieren en de natuur hun gang te laten gaan.

Eco-camping Huttopia in Font-Romeu
Op deze camping maken de bestaande bomen de scheiding van de campingplaatsen en huisjes. In de zomer zijn er ongeveer 200 campingplaatsen en in de winter 40. Dan heb je een plek van 100-150 m2.

Je kunt ook kamperen in een canadese hut van de camping zelf. Deze hutten zijn voor de helft van hout en voor de helft van doek. Je kunt er met 4 personen overnachten. Verder zijn er huisjes die door de mensen uit het dorp zelf worden gebouwd. Je kunt er met 6 personen overnachten.

Alle elektriciteit is op zonenergie. Ze gebruiken ledverlichting en spaarlampen. Er is een gemeenschappelijk ruimte waar je tv kan kijken, kinderen spelletjes kunnen doen en een vergaderzaal. Er is een klein winkeltje en een kleine restaurant waar je pizza, snacks en slades kan halen. Tevens kun je hier je was doen en gebruik maken van het internet.

Links: De canadese hut op Eco-camping Huttopia
Rechts: Kleine natuurcamping bij Gîte LÓrri de Planès

Gîte LÓrri de Planès in Eyne
Deze Gîte is een privé initiatief van ecologisch duurzaam. Ze zijn begonnen als eco-lodge, een gasthuis op zonenergie. Er zijn 10 kamers voor 26 plaatsen. Het is een ontmoetingsplek, waar je met alle gasten samen eet als gast van de familie. Voor het eten kopen ze in bij lokale boeren.

Voor wandelaars onder ons kun je een nacht verblijven in een gemeenschappelijke ruimte met stapelbedden. Er is altijd iets te eten en er is een slaapzak aanwezig. Daarmee willen ze de wandelaars onthalen met een bed en een bord. In de winter wordt deze ruimte aan groepen verhuurd.

Er is ook een kleine natuurcamping. Er zijn 4 tenten aanwezig waar 4 personen per tent kunnen slapen. Luchtbed is aanwezig. Voor de rest kun je zelf zorgen. De rivier die voortkabbelt geeft je het gevoel één met de natuur te zijn.

Er is een zwembad aanwezig die ze in de winter laten volsneeuwen. Dan doen ze er zeil overheen en hebben ze water voor de zomer. Na het zomerseizoen laten ze het water dalen, zeil erover totdat het weer gaat sneeuwen.

Meer foto’s vind je in de fotoalbums van Eco-camping Huttopia en Gîte LÓrri de Planès.
Meer informatie over Regionaal Natuurpark van de Catalaanse Pyreneeën

Links