Project: Onderwijs en opvangtehuis Zanzibar - Tanzania (Het Andere Reizen)

**Het project **

Zanzibar kampt met een groot tekort aan scholen. In open ruimtes krijgen kinderen in de leeftijd van 4 tot 16 jaar dagelijks les. Door ruimte gebrek is er niet voor ieder kind een tafel en stoel. In sommige scholen zitten de kinderen zelfs op de grond.

Vooral Engels en wiskunde zijn vakken waar docenten graag extra hulp voor ontvangen. Veel leraren spreken geen tot gebrekkig Engels waardoor het voor hen extra lastig is om goed les te geven. Daar komt bij dat schoolboeken vaak vol fouten staan waardoor het Engels ook fout wordt aangeleerd. Naast deze vakken mag je als vrijwilliger ook helpen met naschoolse activiteiten als sport en spelletjes. Op vrijdag is het op de meeste scholen sportdag, wat wil zeggen dat er gemiddeld een uurtje tijd wordt gemaakt voor buitenactiviteiten. Het is een leuke uitdaging om de kinderen ook hier enthousiast voor te maken! We werken samen met verschillende scholen. Het niveau en de faciliteiten verschillen per school. Je zult op een van deze scholen geplaatst worden.

Daarnaast is het mogelijk om te assisteren in een klein opvangtehuis waar een aantal kinderen in de leeftijd tussen 8 en 16 jaar wonen. Er zijn een aantal permanente medewerkers / verzorgers die bij het project betrokken zijn. Omdat de kinderen overdag naar school gaan, kun je op sommige dagen na schooltijd helpen in het project. Maar de meeste hulp is vooral in het weekend nodig. Vooral de weekenden zijn soms een uitdaging voor de kinderen, ze vervelen zich snel. Hulp op met name zaterdagen is altijd zeer welkom!

Werkzaamheden
Voordat je aan de slag gaat in je project, krijg je eerst een uitgebreide uitleg van de Engelssprekende coördinator op Zanzibar.
De meeste scholen en het opvangtehuis liggen op een klein half uurtje tot 3 kwartier rijden met de daladala vanaf je accommodatie. Je overlegt met de leraren waar je kunt assisteren en werkt ongeveer 3 a 4 uur mee tijdens de lessen.
Op vrijdag zijn er verschillende activiteiten op het gebied van sport en spel waar je aan deel kunt nemen. Op vrijdag sluiten de scholen altijd rond 11 uur 's ochtends. Dit is het begin van het weekend! Het is belangrijk dat de kinderen gemotiveerd worden om te sporten, omdat dit hun gezondheid en sociale vaardigheden ten goede komen.

Naast het lesgeven zijn kun je je als vrijwilliger inzetten om individuele kinderen te begeleiden die extra aandacht nodig hebben en moeite hebben met de lesstof (remedial teaching). Ook mag je bijvoorbeeld zelf een les verzorgen waarin je sociale vaardigheidstrainingen geeft of voorlichting over HIV / Aids.

**

michiel.jpgzanzibar3.jpg

**Praktische informatie
Je werkt 5 dagen per week van maandag t/m vrijdag en gemiddeld van 8 uur ’s ochtends tot 3 uur ’s middags. In het opvangtehuis is extra hulp op zaterdag zeer welkom! Op vrijdag gaan alle scholen en andere instanties al voor de middag dicht. Dit betekent ook dat je dan geen vrijwilligerswerk doet.

Je vrijwilligershuis ligt niet ver van de prachtige witte stranden. Je kunt hier heerlijk zwemmen en relaxen in je vrije tijd. Geniet van de prachtige uitzichten op de dhows waar vissers behendig mee over het water manoeuvreren of ontdek de gezellige barretjes waar reggae muziek wordt gespeeld. Grote kans dat je er nooit meer weg wilt.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over dit project op onze website Interesse in andere bestemmingen of projecten? Kijk dan op www.hetanderereizen.nl

Het Andere Reizen
Tel: 0031 (0)597 - 431430