Parijs en Rome, de Zonnekoning en Julius Caesar.

Karel V van Frankrijk bouwde in de 14e eeuw in Parijs Château de Vincennes, maar ook de beruchtte gevangenis de Bastille en iets minder bekend, een verdedigingsmuur om Parijs. Later rond 1670 bedacht Lodewijk XIV, de Zonnekoning, om deze muur af te breken en op de plekken waar eerder de toegangspoorten stonden een aantal nieuwe poorten bouwen. De nieuwe poorten kregen geen verdedigingsfunctie, maar moesten de triomphen van het Franse leger in herinnering houden. De meest bekende en nog steeds aanwezige is de Porte Saint-Denis en heeft een Nederlands tintje. Aan de noordkant wordt de Hollands Oorlog (1672-1679) herdacht, terwijl aan de zuidzijde de Iname van Maastricht (1673) middels twee bas-reliefs worden herdacht. Aan de beide zijden in gouden letters, LUDOVICO MAGNO, Lodewijk de Grote.

Zoals zo vaak in Parijs was ook dit keer Rome weer een voorbeeld, de bogen zijn namelijk geïnspireerd op de Boog van Titus, te vinden in de Forum Romanum te Rome. Die Fransen hadden zowiezo wat met die Romeinen, want zo is Lodewijk XIV in het bas-relief van de poort te zien en verkleed als Julius Caesar. Maar ook op het Place Victoires staat een prachtig ruiterstandbeeld van hem in Romeinse kleding en siert ook de binnentuin van Hôtel Carnavalet een Romeinse Lodewijk. Uiteraard mocht in zijn paleis Versailles er geen een ontbreken, en zo geschiedde. Hij was trouwens niet de enige. Op het Place Vendôme staat een prachtige zuil, gemaakt van het brons van 1200 kanonnen buitgemaakt bij de Slag van Austerlitz. Als voorbeeld diende de zuil van Trajanus uit(eraard) Rome, met bovenop Napoleon verkleed als ………. Julius Caesar.

Het lullige van dit verhaal is dat de naam van de poort is afgeleid van Dyonisius, de eerste bisschop van Parijs, de later heilig verklaarde Saint Denis. Onthoofd in 250 door mannen in dezelfde kleding als waar Lodewijk en Napoleon zo gek op waren, de Romeinen.

Meer leuke en interessante weetjes over Parijs vind je op www.parijsmijnstad.nl