Nieuw begin Salomonseilanden

Nieuw begin voor Salomonseilanden
Van onze buitenlandredactie

Volkskrant 18 april

AMSTERDAM - Met de benoeming van een nieuwe premier door een pas gekozen parlement zetten de Salomonseilanden vandaag een streep onder een roerig hoofdstuk in hun geschiedenis. De verkiezingen die op 5 april zijn gehouden, waren de eerste sinds een regionale interventiemacht onder leiding van Australië drie jaar geleden de orde kwam herstellen op dit eilandengroepje in de Stille Zuidzee.
Vandaag maken de Salomoners een nieuw begin. Hun problemen waren een gevolg van de financieel-economische crisis die vanaf 1997 Indonesië en andere landen in Oost-Azië ondermijnde. Grote groepen werkloze jongeren van het eiland Malaita staken over naar het hoofdeiland, Guadalcanal, op zoek naar werk. Daar kwamen ze in botsing met de plaatselijke jeugd die probeerde de indringers met vereende krachten te verdrijven.

De vechtpartijen groeiden uit tot een ware oorlog tussen jeugdbendes. De vele Malaitanen die bij de politie werkten, kozen de kant van hun eilandgenoten, hielpen ze aan wapens en werkten zelfs mee aan het afzetten van de premier.