Nederlandse regering besluit vliegtaks af te schaffen

24-03-2009

DEN HAAG - De Nederlandse regering heeft besloten om de vliegbelasting af te schaffen. Dat melden bronnen rond het overleg van coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie over maatregelen om de recessie te bestrijden. SEO Economisch Onderzoek berekende onlangs dat de afschaffing de Nederlandse economie 1,3 miljard euro oplevert.

De vliegtaks verdwijnt in het definitieve plan van de coalitie onder het kopje ‘herstructurering van de kosten Schiphol’. Het is de bedoeling dat de vliegtaks per 1 juli van dit jaar wordt afgeschaft.

De vliegtaks werd ingevoerd op 1 juli 2008 en bedraagt 11,25 euro per vertrekkende passagier op intra-Europese vluchten en 45 euro per vertrekkende passagier op intercontinentale vluchten. De reis- en luchtvaartsector heeft zich tevergeefs verzet tegen de invoering van de belasting.

De vliegtaks heeft ervoor gezorgd dat een toenemend aantal Nederlandse luchtreizigers kiest voor vertrek vanaf een buitenlandse luchthavens. Met name Schiphol en de regionale luchthavens Eindhoven en Maastricht waren hiervan de dupe.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager zei dinsdag tegenover RTL Nieuws dat de vliegtaks door de economische crisis overbodig is geworden. De crisis heeft volgens hem al het beoogde doel - minder luchtreizigers - tot gevolg.

In totaal wil de regeringscoalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie bijna zes miljard investeren in de economie om zo de recessie te bestrijden. Naast afschaffing van de vliegtaks komt er geld beschikbaar voor een sloopregeling voor oude bestelauto’s, voor de aanpak van jeugdwerkloosheid, voor weg- en waterbouwprojecten, voor duurzame energie en voor isolatie van woningen en gebouwen.

*Bron: Luchtvaartnieuws.nl / www.luchtvaartnieuws.nl *

en terecht!

goed nieuws inderdaad!

Dat werd i.d.d. tijd. Goed nieuws!

En hoe zit het met reeds geboekte pakketreizen vertrekkende na 1 juli met de KLM?
Wordt de vliegtaks dan teruggeboekt??

yoehoe!!!
ik heb gelezen dat het bedrag aan vliegtax (dat je nu al betaald hebt voor vluchten na 1 juli) terug wordt gestort!! De manier waarop ze dit willen gaan doen is nog onbekend.
maarree…altijd mooi meegenomen toch?? :smiley: