Mexicaanse geschiedenis deel 1 "De Olmeken"

De Olmeken

De eerste bekende beschaving van Mexico was de Olmeekse beschaving. Dit Meso-Amerikaanse volk woonde van 1500 tot 100 voor Christus in de dalen van Tabasco en Veracruz. Ze worden vaak het ‘Moedervolk’ van alle pre-Columbiaanse culturen in Mexico genoemd, maar waarschijnlijker is het dat het een van de verschillende culturen uit dezelfde periode zijn, want rond diezelfde periode is o.a. ook de nederzetting van Tlatilco ontstaan.

De olmeken bouwden grote tempels in pyramidevorm en ware zeer bedreven in het maken van portretschilderingen en spiegels. Vooral handel heeft de Olmeekse beschaving groot gemaakt. Hiermee hadden ze ook een grote invloed op andere bevolkingsgroepen in andere streken. Belangrijk was ook de hiërarchische machtsstructuur. De structuur hiervan is in Europa bekend als feodaal systeem en is als een pyramide opgebouwd. Rond 100 voor Christus raakte het Olmeekse rijk in verval en namen de Maya’s en Zapoteken het langzaam over.

De Olmeken zijn vooral bekend geworden door de grote stenen hoofden, waarvan de meeste te vinden zijn in La Venta in de staat Tabasco. Er zijn nog veel vragen onbeantwoord over deze beelden. Vooral de manier van verplaatsen van de gigantische beelden destijds is een groot raadsel. Ook de etnische gelaatstrekken van de beelden, die meer Afrikaans lijken, zijn een vraagstuk m.b.t. deze beelden. Enkele beelden zijn ook te bezichtigen in de grote antropologische musea van Mexico.

Recentere ontdekkingen zijn een maankalender met 3 personen voorstellende monoliet bij Tamtoc en het bekende Cascajablok met het oudst gevonden Amerikaanse schrift, wat uit de Olmeekse periode stamt.

(Bron; o.a. wikipedia.org)

Goed idee Robert,

Wanneer komt deel 2?

We zullen deze zeker blijven volgen.

Hoi Karen,

deel 2 komt snel genoeg, maar zijn het forum compleet aan het uitbouwen.

Fijn dat Mexico zo’n rijke historie heeft, want daar kan ik wel effe mee voorruit :wink: