Interview: 8 vragen aan DARE2GO

Via DARE2GO kun je vrijwilligerswerk doen in het buitenland. Wereldwijzer is nieuwsgierig en stelde 8 vragen aan DARE2GO.

http://media.wereldwijzer.nl/zand/zanddare2go.png

**1. Wie is DARE2GO? **

DARE2GO is een programma van Stichting Jongeren & Missie: een non-profit organisatie die al meer dan 25 jaar ervaring heeft in het voorbereiden en begeleiden van jongeren naar vrijwilligerswerk op projecten over de hele wereld. In al die jaren hebben wij goede banden opgebouwd met veel projecten in Afrika, Azië en Latijns Amerika.

2. Waar staat DARE2GO voor?

• Een goede begeleiding en coaching bij vrijwilligerswerk: voor, tijdens en na je reis
• Gaan met een buddy waarmee je alle ervaringen deelt
• Andere jongeren ontmoeten voor, tijdens en na je reis
• Contact met lokale bevolking bij vertrouwde vrijwilligersprojecten
• Een kans krijgen om echt mee te leven en werken in een lokale gemeenschap
• Een ‘op maat’ gemaakte reis
• Non-profit organisatie en focus op inspireren

http://media.wereldwijzer.nl/vast02/wwz.1482.jpg

http://media.wereldwijzer.nl/vast02/wwz.1483.jpg

3. Wanneer is de organisatie opgericht?

De Stichting Jongeren & Missie (J&M) is in 1988 opgericht door 45 Nederlandse religieuze instituten. Vanuit de gedachte van ‘gelijke rechten en kansen voor iedereen’ zetten religieuzen en missionarissen zich in ontwikkelingslanden in voor het vergroten van toegankelijkheid voor het onderwijs, gezondheidszorg, duurzame landbouw en emancipatie.

DARE2GO, het initiatief van Jongeren & Missie, bestaat sinds 2010. DARE2GO vertaalt de doelstelling van Stichting Jongeren en Missie naar een meer eigentijdse variant. Namelijk om jongeren te inspireren, te motiveren en te activeren om zich in te zetten voor een meer humane en rechtvaardige wereld.

4. Wat voor mogelijkheden zijn er wanneer ik met jullie weg ga?

DARE2GO begeleidt en ondersteunt jongeren die vrijwilligerswerk of een stage in het buitenland willen doen. Dit zijn de mogelijkheden:
• Je kunt 2 tot 12 maanden weg voor vrijwilligerswerk, bijv. in een tussenjaar.
• Je kunt via ons een stageplek zoeken in Afrika, Latijns Amerika of Azië voor stage of minor.
• Je kunt meegaan met een van onze groepsreizen.

5. Waarom zou iemand kiezen voor vrijwilligerswerk met DARE2GO?

DARE2GO is een organisatie die het belangrijk vindt om jongeren voorbereid op reis te laten gaan naar het buitenland. Je volgt bij ons een voorbereiding waarin je workshops en trainingen krijgt over onderwerpen als ontwikkelingssamenwerking, interculturele communicatie, gezondheid, veiligheid, religie ter plekke, projectkeuze en praktische zaken.

Het doen van vrijwilligerswerk kan ook in het teken staan van een stage of minor, we hebben een Calibris erkenning. Daarnaast hebben we ook groepsreizen.

6. Kun je wat vertellen over de DARE2GO projecten?

Op de website van DARE2GO vind je allerlei soort projecten in Afrika, Azië en Latijns Amerika. We hebben projecten met de thema’s: Education / pedagogy, Health care, Social projects (street children, disabled people, orphanage), Sport and games, Agriculture & city gardening, Art & Culture en Building & Technique.

Alle projecten waar DARE2GO actief en regelmatig mee samenwerkt, zijn op de website vermeld. Bij de projectbeschrijving staat er met kernwoorden vermeld wat voor project het is, wat ze je kunnen bieden en waar zij naar op zoek zijn.

Tijdens de voorbereiding wordt veel aandacht besteed aan de verschillende soorten projecten waar DARE2GO contact mee heeft. In de module ‘Projectkeuze’ kijk je naar de factoren die belangrijk zijn bij het kiezen van een project. Welke thema’s spreken je aan? Wil je in een dorp of in de stad? Met welke doelgroep wil je werken? Wil je meeleven of moet je aan een (stage)opdracht werken? Je coach kijkt samen met jou welke projecten jullie interesseren en wat de mogelijkheden daar zijn.

7. Wat hebben lokale mensen aan de projecten en aan jullie vrijwilligers?

DARE2GO werkt samen met projectpartners in Afrika, Azië en Latijns Amerika waar soms al 25 jaar contact mee is. De projecten bestaan vaak al tientallen jaren en worden geleid door lokale professionals. De vrijwilligers van DARE2GO zorgen dus niet voor de continuïteit van het project, maar als vrijwilliger van DARE2GO biedt je een positieve bijdrage en ondersteuning. Hierbij matcht DARE2GO de kwaliteiten van de vrijwilligers met de vrijwilligersvraag van de projectpartner.

Doordat wij werken vanuit de vraag van de projecten in Afrika, Azië en Latijns Amerika, zorgen we ervoor dat er gewerkt wordt op basis van wederkerigheid en levert het voor beide partijen iets op. Dus niet alleen een prachtige ervaring voor de vrijwilliger, maar ook goede ondersteuning voor de projectpartners.

8. Wat wil je zelf nog kwijt?

Hopelijk heb je een beetje een beeld gekregen van de organisatie DARE2GO. Voor meer informatie over ons en de projecten kun je kijken op ons profiel of meld je aan voor een van onze informatiebijeenkomsten.

http://media.wereldwijzer.nl/zand/zanddare2go.png

Links bij dit interview

<div class=“lazyYT” data-youtube-id=“vzecviVOnSk” data-width=“480” data-height=“270” data-parameters=“feature=oembed&wmode=opaque”></div>