Interview: 10 vragen aan Stichting Commundo

Via Stichting Commundo kun je vrijwilligerswerk doen in het buitenland. Wereldwijzer is nieuwsgierig en stelde 10 vragen aan Stichting Commundo.

http://media.wereldwijzer.nl/zand/zandcommundo.png

1. Wie ben je en voor welke organisatie werk je?

Wij zijn Yolande van Wijk, Karin Knapen en Yet van Oenen. Samen vormen wij al jarenlang het vaste team van Stichting Commundo. Verder wordt ons kantoor in Amersfoort steeds aangevuld door enthousiaste vrijwilligers en stagiaires.

Stichting Commundo organiseert unieke groepsreizen, zinvol vrijwilligerswerk en leerzame stages in het buitenland. Wij werken met kleinschalige ontwikkelingsorganisaties in Afrika, Latijns- Amerika en Azië. Wij zoeken voor deze organisaties mensen die aan de slag willen gaan op het gebied van: onderwijs, zorg/verpleging, bouw, natuur & milieu, toerisme of sport. Wij hopen de juiste match te maken tussen de lokale behoefte en de wensen van de vrijwilliger.

2. Wat is je eigen reiservaring?

Onze interesse in andere culturen heeft ons al naar de meest uiteenlopende bestemmingen gebracht. Yolande heeft de langste reeks landen achter haar naam staan. Op haar reizen gaat ze graag van de gebaande paden af, bezoekt ze met regelmaat de partnerorganisaties en heeft ze al heel wat bergen beklommen. Vorig jaar reisde ze 3 maanden lang door Brazilië, Colombia en Guatemala. Tadzjikistan en Mozambique werden onlangs bezocht en de beklimming van de Ararat in Turkije lijkt het eerst volgende avontuur te zijn.

De meeste vrijwilligers van Commundo kiezen voor Uganda. Reden te meer voor Karin om naar dit land af te reizen. Ze is net terug van een bezoek aan alle partnerorganisaties. Verder heeft ze vrijwilligerswerk gedaan in Guatemala en reist ze naar heel wat bestemmingen binnen Europa.

Yet is bij Commundo begonnen, nadat ze 5 jaar in Guatemala heeft gewoond. Ze heeft in die periode gewerkt met verschillende ontwikkelingsorganisaties en heeft veel door Centraal Amerika gereisd.

http://media.wereldwijzer.nl/vast02/wwz.1491.jpg

http://media.wereldwijzer.nl/vast02/wwz.1492.jpg

3. Wanneer is de organisatie opgericht?

Stichting Commundo is in 2003 gestart met rondreizen in combinatie met vrijwilligerswerk en is als eerste ‘voluntourism’-organisatie in Nederland erin geslaagd deze producten succesvol in de markt te zetten. In 2009 kwam daar het individuele vrijwilligerswerk bij en in 2010 de eerste stages. Sinds 2007 organiseert Commundo ook speciale groepsreizen met en zonder subsidies.

4. Waar staan jullie als organisatie over 5 jaar?

Momenteel zijn we bezig met het uitbreiden van ons stage aanbod. Samen met onze partnerorganisaties zetten we vacatures op die goed aansluiten bij diverse opleidingen, zodat de student en de ontvangende partij het meest uit de stage kunnen halen. Over 5 jaar hopen we vaste contacten met Nederlandse opleidingsinstituten te hebben, zodat we met meer regelmaat stagiaires aan onze partnerorganisaties kunnen leveren.

Verder willen we de informatievoorziening over onze huidige projecten uitbreiden en de contacten met onze partnerorganisaties versterken. We zullen ons ook gaan verbreden in die zin dat we meer posities voor professionals zullen gaan aanbieden. Ook blijven we unieke specials bieden zoals de jungle expeditie voor jongeren en de spirituele reis naar Guatemala.

Er zal de komende tijd zeker nog een bestemming bijkomen en het aantal projecten op de bestaande projecten zal worden uitgebreid. We blijven een kleine persoonlijke professionele organisatie met veel kennis van de projecten en een persoonlijke band met onze klanten.

5. Wat hebben lokale mensen aan jullie projecten?

Onze vrijwilligers bieden ondersteuning op verschillende vlakken. Ze verlichten de dagelijkse taken van het lokale personeel/team, zodat zij meer tijd hebben om direct met hun doelgroep (bv kinderen/jongeren) te werken. Door fondsenwerving kunnen bepaalde essentiële materialen aangeschaft worden die een educatief doeleinde hebben of die zorgen voor kwaliteitsverbetering of meer efficiëntie. Maar bovenal zorgt de aanwezigheid van een vrijwilliger voor empowerment. De vrijwilliger en de direct betrokkenen inspireren elkaar, leren van elkaar. Het levert interactie en reflectie op, verruiming en verrijking over en weer.

6. Waarom zou iemand kiezen voor jullie organisatie?

Van vrijwilligers horen we vaak terug dat ze het zeer prettig vinden dat wij maatwerk leveren, kleinschalig, persoonlijk en gemakkelijk te benaderen zijn. Wij werken vanuit een ideële doelstelling waardoor we onze kosten zo laag mogelijk houden. We kennen alle projecten zelf en bezoeken ze regelmatig; we weten dus waar we over praten. Wij hebben ter plaatse vaste contactpersonen die onze ogen en oren zijn; onze info is up to date en we bieden lokale begeleiding.
Wij werken alleen met NGO`s (Stichtingen) die worden geleid door lokale mensen en die al minstens 5 jaar bestaan en niet afhankelijk zijn van vrijwilligers.

Professionele partners zoals opleidingsinstituten zijn blij met ons vanwege onze deskundigheid, betrouwbaarheid, service en openheid.

7. Kun je wat vertellen over één van jullie projecten?

Een project dat zowel stagiairs als vrijwilligers ontvangt en hosting organisation is voor een subsidie traject is het project MatiGol in Guatemala. MatiGol is een sportproject dat persoonlijke ontwikkeling middels sport wil bewerkstelligen onder kansarme kinderen in Salcajá, Guatemala. Deze visie van sport is vijf jaar geleden ontwikkeld om onder andere werkende-, wees- en uit huis geplaatste kinderen van twee basisscholen toekomstperspectief te bieden. Met plezier als basis tracht het project zijn tweeledige doeleinden te realiseren; enerzijds wil het hen kind laten zijn, doordat zij hier ontstressen van de dagelijkse harde realiteit en anderzijds vormt dit project een plaats waar de fysieke en sociale ontwikkelingsaspecten op een plezierige en gezonde manier worden overgebracht. Hierdoor speelt sportproject MatiGol een belangrijke rol in de persoonlijke ontwikkeling van deze kinderen, die in andere contexten zoals thuis of hun vrije tijd verwaarloosd kan worden. Wanneer je als vrijwilliger in dit project aan de slag gaat wordt je begeleid door Josan Barneveld. Zij is al jarenlang ons contactpersoon in Guatemala en heeft al menig vrijwilliger met veel enthousiasme ontvangen. Een schitterend project in een bijzonder mooi en divers land!

8. Wat is de mooiste ervaring die jullie tegen zijn gekomen?

Het is natuurlijk het mooist wanneer een vrijwilliger niet alleen tijdens de periode in het buitenland bij het project betrokken is, maar wanneer er voor vertrek al actie wordt ondernomen en… dat dit na afloop wordt voortgezet. Dit is niet voor iedereen mogelijk, maar gelukkig kunnen we genoeg voorbeelden opnoemen van enthousiaste en betrokken vrijwilligers. Zo deed Rowan zijn afstudeeronderzoek in Guatemala en bij terugkomst besloot hij actief deel uit te maken van de Nederlandse poot van de stichting. Ook veel groepen hebben gezamenlijk inzamelacties gehouden. Op die manier kon er een bus gekocht kon worden voor een gehandicaptenproject in Uganda en zijn er grote herstelwerkzaamheden verricht aan een weeshuis in Cambodja.

Uit een oproep op Facebook: Ik heb mijn leven een andere invulling gegeven door 50%van mijn werkzame leven in te leveren en naar India te gaan om vrijwilligerswerk te doen voor de ander 50% van mijn leven en het heeft me een geheel ander mens gemaakt dus ik kan iedereen aanbevelen om vrijwilligerswerk te doen.

9. Wat is het meest opvallende dat jullie tegen zijn gekomen?

Commundo wil haar reizen voor iedereen mogelijk maken. Vorig jaar organiseerden we een reis naar Cambodja waar ook rolstoelgebonden vrijwilligers aan deelnamen. Het verbaasde ons dat de vliegmaatschappijen op dit traject geen kleine rolstoel in het vliegtuig konden aanbieden. De betreffende reiziger zou door medereizigers naar het toilet getild moeten worden. Door tussenkomst van Commundo werd uiteindelijk toch bij uitzondering geaccepteerd dat de reiziger een speciaal op maat gemaakte rolstoel aan boord mocht meenemen.

**10. Wat wil je zelf nog kwijt? **

Iedereen kan geheel vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie over onze projecten. Kom naar onze voorlichtingsdagen of maak een afspraak bij ons op kantoor in Amersfoort.

http://media.wereldwijzer.nl/zand/zandcommundo.png

Links bij dit interview

https://www.youtube.com/watch?v=kviy_-EZfCY