Interview: 10 vragen aan SISIZA UKUSIZA

Via SISIZA UKUSIZA kun je vrijwilligerswerk doen in het buitenland. Wereldwijzer is nieuwsgierig en stelde 10 vragen aan SISIZA UKUSIZA.

1. Wie ben je en voor welke organisatie werk je?

Ik ben Maarten Bollen, en ik werk voor SISIZA UKUSIZA - We help to Help - in Johannesburg Zd Afrika. Dit is een organisatie die is opgezet met als doel om jongeren in de Tsakane Township bij Johannesburg, werk ervaring te laten opdoen, maar bovenal banen te creëren. Daarnaast nodigen wij jongeren en mensen ”jong van geest” uit om mee te reizen naar het kinder project Sithand’Izingane in dezelfde Township om daar de handen uit de mouwen te steken samen met de lokale bevolking, en bovendien een super mooie levenservaring te hebben.

2. Wat is je eigen reiservaring?

Ik heb de afgelopen jaren de wereld wel gezien in China, Rusland, Amerika, Vietnam en Shanghai, maar vooral Afrika is mijn geliefde continent en ook daar heb ik veel gezien en beleefd. Ik reis er al sinds 1992 toen het land nog in een diepe Apartheids crisis zat, en woon er nu sinds 2007 en werk o.a voor bovengenoemd kinderproject.

3. Wanneer is de organisatie opgericht?

We zijn opgericht in 2013, toen bleek dat het kinderproject (een NGO) geen bedrijfsmatige activiteiten mocht ontwikkelen, maar er wel zeer dringend behoefte was aan ontplooiings mogelijkheden voor de jongeren in de Township. Samen met mijn vrouw Anke hebben we toen deze organisatie opgezet om o.a aan deze wens invulling te geven.

4. Waar staan jullie als organisatie over 5 jaar?

Over 5 jaar hebben we naast een eigen Guesthouse in de Township (start September 2014), een up and running Youth Development project en openen wij begin 2015 onze Jongeren B&B in de populaire wijk Melville in Johannesburg.

5. Wat hebben lokale mensen aan jullie projecten?

Wij werken zeer nauw samen met de lokale bevolking en met name de jongeren hebben profijt van onze organisatie. We creëren banen voor de jongeren en we stimuleren hen bovendien om hun meestal onderbroken school opleiding af te maken. Daarnaast maken we voor alle diensten gebruik van de lokale mensen, dus groente uit de project tuin, T-shirts voor de organisatie en de jongeren uit de naaiklas; toeristen en jongeren begeleiders vanuit het eigen Youth Centre; transport met de door ons geselecteerde lokale taxi’s; etc etc.

6. Waarom zou iemand kiezen voor jullie organisatie?

Wij zijn geen grote reis organisatie, maar een groep mensen die vooral heel lokaal werkt. Alles dat we doen is gerelateerd aan de lokale bevolking en wordt gerund door de lokale bevolking. Wij zijn geen groot bureau met veel overhead waardoor we ook goedkoper kunnen zijn dan veel andere organisaties, en bovendien als deelnemer aan een vrijwilligers reis ben je zeer nauw en direct betrokken bij de ontwikkelingen in het project waar je aan de slag gaat. Doordat we zo klein zijn, werken we met zeer korte en directe lijnen met de lokale organisatie. Mocht jij als vrijwilliger dingen graag anders ingericht hebben, dan kunnen we het daarover heel concreet en direct met elkaar hebben en aanpassen naar ieders individuele wensen.

We hebben ook geen voorgekauwde programma’s maar een keur aan aanbod waaruit de deelnemers kunnen kiezen. Met elkaar stellen we het programma samen, maar vooral enorm belangrijk is dat we samen met de lokale jongeren de dingen doen. Ubuntu en exchange zijn de belangrijkste ingrediënten van ons werk.

7. Kun je wat vertellen over één van jullie projecten?

Het project waarmee we nu werken is het Sithand’Izingane Care Project. Wij houden van kinderen betekent dit, en zegt alles over de wijze waarop wij naar de kinderen kijken, en naar hun sociale, emotionele en gezondheids ontwikkeling. Dit zijn de drie hoofd gebieden waarbinnen wij ons werk doen in het project. Het is een zeer professioneel georganiseerd project met een lokaal management, bestuur en zo’n 45 lokaal vrijwilligers. De meesten zijn de ouders of verzorgers van een van de kinderen. Het project heeft de dagelijkse zorg voor ca. 750 kinderen en hun families en heeft haar basis in Tsakane - Kwathema township 50 km ten zuid oosten van Johannesburg. We doen dit door een aantal programma’s zoals na-schoolse opvang, maaltijd voorziening en school uniformen programma, maar ook door hulp in de vorm van alfabetisering & onderwijs; eigen groente en kruidentuin; naaiklas met training voor de moeders; workshops over HIV-AIDS; counseling voor leeftijds genoten en ouders- grootouders van de kinderen. Maar ook door allerlei andere activiteiten zoals de marimba band en de gumboot dancers die regelmatig optreden en daarmee weer sponsoring realiseren voor het project.

De vrijwilligers / studenten die bij ons komen werken, wonen en leven, worden ingezet in al deze programma’s en zij maken onlosmakelijk deel uit van onze familie. Het project is gestart in 1998 en officieel geregistreerd in 2000.

8. Wat is de mooiste ervaring die jullie tegen zijn gekomen?

Iedere dag is wel een mooie ervaring, want we gaan uit van het kleine. Het is natuurlijk prachtig dat we dankzij sponsoring eindelijk een eigen bus kunnen aanschaffen, maar wat is er nu mooier dan de kinderen met een grote glimlach naar huis te zien lopen? Dat is waar je het voor doet met z’n allen. Het kind staat centraal. We proberen een verschil te maken met de wereld waarin ze morgenvroeg weer wakker worden. Ons project maakt dat verschil. Het is ook prachtig als mensen uit de buurt ons weten te vinden en ons op welke manier groot of klein proberen te helpen. Daarmee wordt je steeds meer onderdeel van de lokale gemeenschap en in Zd Afrika is dat iets heel bijzonders.

9. Wat is het meest opvallende dat jullie tegen zijn gekomen?

Het meest vreemde was wel een grote groep Chinezen die opeens met een grote bus voor het hek staan. Compleet de weg kwijt en niet wetende wat ze moeten. Geen gids, geen engels sprekend. Net op dat moment was school vakantie dus zo’n 500 kinderen op het terrein. Daartussen dan die groep chinezen met hun camera’s en video’s. De andere groep die verdwalen in de township en bij ons voor de deur stonden was een familie die, naar later bleek, familie was van de grote diamant-mijn magnaten in Zd Afrika. Wij hadden hun opgevangen en geholpen en nog steeds komen ze terug en nog steeds ontvangen we naar aanleiding van die bijzondere middag een jaarlijkse donatie voor de kinderen.

**10. Wat wil je zelf nog kwijt? **

Samen met mijn vrouw Anke zijn we sinds 2007 betrokken bij het kinderproject en wonen en werken wij in Johannesburg. Het is een fantastische en fascinerende stad in een bijzonder land. Een stad die iedereen gezien en beleefd moet hebben. De organisatie die we nu in nauwe samenwerking met het kinderproject hebben opgezet wil jongeren uit beide werelden met elkaar in contact brengen.

Wij hopen dat wij onze passie voor het land, de mensen, de cultuur, en de geschiedenis met de vrijwilligers kunnen delen. Die passie is belangrijk, om de jongeren uit Tsakane - Kwathema de kansen te bieden die ze anders nooit zouden krijgen. Onze organisatie is een druppel op de bekende plaat, maar als we daarmee een groep jongeren op gang kunnen brengen is onze missie meer dan geslaagd.

Links bij dit interview