Hoe vind ik een stage in het buitenland?
Stage lopen in het buitenland is tegenwoordig voor iedereen mogelijk, of je nou van het mbo, hbo of de universiteit komt. Maar ook als je al afgestudeerd bent is het mogelijk om een onvergetelijke ervaring in het buitenland op de doen. De laatste jaren kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om eens verder te kijken dan de grens met Duitsland of België, en op stage in het buitenland te gaan.
‘Een stage in het buitenland is voor iedereen mogelijk!’
Het is een ontwikkeling voor jezelf, je cv en uiteindelijk ook nog eens voor je carrière! Wie wil er nou niet en studiepunten verdienen en ook nog eens wat van de wereld zien? Want je zit natuurlijk niet alleen voor je stage zelf in het buitenland. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kan je op afstudeerstage, onderzoeksstage, stage voor werkervaring, of gewoon een ‘normale’ meeloop stage in het buitenland. En het is natuurlijk ook dé kans om je Engels te verbeteren!
Als voorbereiding op een stage in het buitenland zijn er veel zaken die je moet regelen. Kijk hier voor een aantal praktische tips, hints en aandachtspunten voor vertrek naar het buitenland.
Op zoek naar een stage in het buitenland:
Het zoeken van een stage over de grens kan op verschillende manieren. Zo kan je zelf op zoek gaan naar een stagebedrijf, maar er ook kiezen om een stagebemiddelingsbureau in te schakelen. Beide mogelijkheden hebben zijn voor en nadelen, welke hieronder kort toegelicht worden.
Optie 1: Zelf op zoek
Sommige studenten kiezen ervoor om zelf op zoek te gaan naar een stage in het buitenland. Dit is een optie, maar kan wel vaak langer duren dan gedacht. Daarom is het erg belangrijk om hier op tijd mee te beginnen. Het voordeel van het zelf zoeken naar een stage in het buitenland is dat je geen bemiddelingskosten betaalt. Het vinden van een geschikt bedrijf is niet onmogelijk, maar wel erg moeilijk. Ook de omschrijving van de stageopdracht is vaak een probleem omdat zelf gevonden stages in het buitenland voor onderwijsinstellingen vaak te vaag omschreven zijn om er goedkeuring en studiepunten voor te geven. En wat doe je als het bedrijf toch achteraf niet aan je verwachtingen en eisen voldoet?
Optie 2: Stagebemiddelingsbureau
De meeste studenten vinden hun stage in het buitenland via een stagebemiddelingsbureau. Dit is de meest zekere en makkelijke optie. Het enige wat jij als stagezoekende hoeft te doen is jouw wensen door te geven en een cv en motivatiebrief in het Engels te schrijven. Met deze input gaat het stagebemiddelingsbureau opzoek naar een geschikt stagebedrijf die voldoet aan jouw eisen en wensen voor een stage in het buitenland.
Naast alleen het verzorgen van een stage heeft een goed stagebemiddelingsbureau nog veel meer voordelen. Zo wordt ook de huisvesting geregeld en krijg je begeleiding voordat je het stageavontuur aangaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het boeken van het ticket, het vinden van de juiste verzekeringen en eventueel de aanvraag van een visum. Doordat de meeste stagiaires van hetzelfde bureau in dezelfde omgeving worden geplaatst is de kans dat je alleen bent erg klein. Ook organiseren sommige bureaus leuke activiteiten waarbij je veel van een land kan zien, je een super gezellige tijd hebt en waar je veel nieuwe contacten op zal doen. Tip: Mocht jij je inschrijven bij een stagebemiddelingsbureau, bekijk dan of deze op locatie gevestigd is! Bijvoorbeeld: www.stagereizen.com
‘Stage lopen in het buitenland was nog nooit zo makkelijk!’
Er zijn verschillende stagebemiddelingsbureaus. Veel bureaus regelen zelf geen stages, maar bemiddelen alleen tussen de student en een ander bureau die de stage zelf regelt. Deze bureaus heten ‘agencies’ en zijn te herkennen doordat deze gevestigd zijn in Nederland. Je betaald bij deze agencies over het algemeen meer, omdat er twee bedrijven zijn die met jouw stage werkzaam zijn. Let hier dus op voordat jij je inschrijft bij een stagebemiddelingsbureau. Een ander punt van aandacht is de hoogtes van de borgbetaling. Deze verschilt vaak namelijk behoorlijk, en krijg je bij het ene bureau de borg makkelijker weer terug dan bij de andere.
Een andere optie is om de eerste stap over te slaan, en gelijk te kiezen voor een stagebemiddelingsbureau op locatie. Het voordeel hiervan is dat je complete inschrijving slechts in handen in van één bureau. Hierdoor is de kwaliteit van de dienstverlening hoger en hoef je ook maar voor één bureau te betalen! Een ander voordeel is dat de mensen op locatie jou ook al echt kennen voordat jij hun kant op komt. Dit is natuurlijk wel zo’n geruststellende gedachte dat je niet helemaal alleen in een onbekend land zal zijn. Want het is natuurlijk wel een hele stap, een stage in het buitenland.
Wijs op reis
Voordat je voor een stage in het buitenland kiest is het goed om na te gaan welk land het beste bij je wensen past. Met de volgende punten kan je van tevoren rekening houden.
• Wat zijn de kosten van een eventueel visum, is deze makkelijk aan te vragen en word je hierbij geassisteerd?
• Zijn er ziektes in het land waar je inentingen voor nodig hebt?
• Kan je er veilig alleen over straat?
• Is het land politiek en economisch stabiel?
• Welk land is het mooiste om een langere tijd om in te verblijven?
• Heeft het land een Westerse samenleving?
• Welk klimaat vind je aantrekkelijk in het buitenland?
• Wat zijn de kosten van het levensonderhoud in het land?
• Hoe hoog ligt het Engelse niveau in het land?
Stagereizen
Stagereizen is een Nederlands stagebemiddelingsbureau op locatie Down Under. Dit bureau is gevestigd in Nieuw Zeeland maar richt zich ook op Australie. Voorheen was Stagereizen bekent onder de naam Student Down Under, en heeft al sinds 2007 ervaring met het plaatsen van vele honderden studenten in Nieuw Zeeland en Australie. Het is dus een gevestigd bureau met veel ervaring. Het bureau weet dus wat een kwalitatieve stage inhoud, en bij Stagereizen ben je direct in contact met het bureau die jouw stage regelt. Hierdoor is het contact een stuk persoonlijker en was een stage in het buitenland nog nooit zo voordelig!
Voor praktische tips, hints en aandachtspunten voor vertrek naar het buitenland, kijk op www.stagereizen.nl .:dag: