HB Management en notaris nemen afstand van kasteelloterij

HB Management en Notariskantoor Chatlein laten via een persbericht weten dat ze hun handen helemaal hebben afgetrokken van de op Curaçao gevestigde firma Hoordij nv. Het bedrijf wil kasteel Neerbosch in Nijmegen verloten. Saillant daarbij is dat volgens de Kamer van Koophandel (KvK) Hoordij op 11 december de bedrijfsvoering heeft gestaakt.

Op 9 december werd al bekend dat het juridisch niet is toegestaan om het kasteel te verloten. Het is in strijd met de Wet op de Kansspelen. Kansspelen mogen in Nederland alleen worden gehouden door organisaties met een vergunning, zoals bijvoorbeeld de Staatsloterij. Het ministerie van Justitie heeft dat ook aan de organisatie die de certificaten verkoopt, geschreven. De firma Hoordij biedt op internet voor 150 euro per stuk certificaten aan waarmee mensen kans maken op het kasteel.
Halverwege januari zou een notaris een certificaat trekken dat recht geeft op de hoofdprijs: Chateau Neerbosch in Nijmegen en de bijbehorende 6000 vierkante meter grond. Het kasteel staat al jaren te koop. De website is tot op de dag van vandaag nog steeds online (winuwdroomkasteel.com). De naam van notaris Chatlein is daar ook nog steeds op te vinden.
De advocaat van Hoordij liet eerder aan het regionale dagblad De Gelderlander weten dat de verloting onder het Antilliaanse recht valt en daarom volstrekt legaal is. In dezelfde krant werd dat gisteren betwijfeld door Herman Behr, die zei: “Wij hebben normale wetgeving op het gebied van kansspelen. Die verschilt weinig van de Nederlandse. Hoordij heeft zelfs geen bankrekening op de Antillen, dus waar gaat het geld van de loten heen? Dit is onwettig en daar werken wij van HBM niet aan mee.” Eigenaar van het kasteel is Lucas van Hooft, die volgens Behr in het artikel ook eigenaar is van Hoordij, dat sinds een week is uitgeschreven uit het KvK-register.
In de persverklaring staat dat ongeveer twee weken geleden zowel HB Management als Notariskantoor Chatlein werd benaderd door de Nederlandse aandeelhouders van Hoordij, met de mededeling certificaten te willen verkopen om kasteel Neerbosch bij Nijmegen te verloten. Beide lokale instanties zetten onmiddellijk vraagtekens bij de wetmatigheid van deze voornemens.

“Als lokaal directeur van Hoordij wees HB Management er meteen op dat de statuten daar niet in voorzien en dat hiervoor de vereiste vergunningen niet zijn aangevraagd, laat staan verkregen. Nadat juridisch adviseur Nelson Navarro van Hoordij had verklaard dat deze materie al was kortgesloten met de lokale autoriteiten, wilde HB Management daar een schriftelijke verklaring van onder ogen krijgen. Die is nimmer overlegd.”
Notaris Alba Chatlein op haar beurt vroeg volgens het persbericht direct alle relevante documenten op om het verzoek te kunnen beoordelen, want zij maakte duidelijk geen medewerking te verlenen aan een illegale loterij. “Die informatie was haar nog niet toegezonden of via een website in Nederland werd al bekendgemaakt dat notaris Chatlein op 15 januari 2010 het winnende lot zou trekken.”

Klacht
Volgens Chatlein en HB Management distantieerden ze zich op 10 december (een dag nadat bekend werd dat de verloting van het kasteel niet toegestaan was, red.) van Hoordij en de loterij. “Notaris Chatlein heeft de organisatoren meegedeeld definitief geen medewerking te verlenen en eist dat haar naam ook niet meer in verband wordt gebracht met deze loterij. HB Management van Herman Behr heeft zich als directeur van Hoordij teruggetrokken. Naar aanleiding van de gang van zaken heeft HB Management tevens een klacht ingediend bij de bevoegde autoriteiten.”

Bron Niet Gevonden