Groepsreis: vrijwilligerswerk in Zimbabwe - zomer 2017 (SAMEN)

SAMEN naar Young Africa
Praktische inzet, lifeskills trainingen en sport en sport. Dat is het recept voor de groepsreis van SAMEN van 2017 naar Zimbabwe. In 2017 gaat onze groepsreis naar Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Tijdens een intensieve maand leven en werken we mee op verschillende projecten van Young Africa en Don Bosco. Doel van de groepsreis is uitwisseling tussen Nederlandse en Zimbabwaanse jongeren door middel van activiteiten en praktische inzet. Er is plaats voor 14 jongeren om deel te nemen aan deze unieke uitwisseling.

Young Africa heeft als doel jonge mensen te trainen door het bieden van beroepsopleidingen. In zuidelijk Afrika zijn veel jongeren werkloos, door het bieden van een vaktrainingen van 3-6 maanden vergroten jongeren de kans op een baan of kunnen zij voor zichzelf een business opzetten. Tijdens de opleidingen is er naast technische scholing ook aandacht voor bredere levensvaardigheden (lifeskills) en ondernemerschap.
Tijdens de reis verblijven we op het project Young Africa Chitungwiza en zullen we ook actief zijn op het project Young Africa Epworth. Beide in en nabij Harare, de hoofdstad van Zimbabwe.

Don Bosco zet zich wereldwijd in voor jeugd en jongeren. SAMEN werkt vooral samen met projecten van Don Bosco die zich inzetten voor straatkinderen. Tijdens de groepsreis van 2017 zullen we met de groep ook actief zijn op een project van Don Bosco in Harare. Dit project biedt jongeren uit een nabijlegen wijk ruimte voor sport, spel en ontspanning.

** Doel van de reis**
Tijdens de reis verblijven we op de compound van het Young Africa project (Chitungwiza). In een maand tijd leren we het project van Young Africa kennen, organiseren we activiteiten en lifeskills trainingen en dragen we op een praktische manier bij aan het project.

Activiteiten
Hoe het programma er precies uit gaat zien wordt later bekend. Dit zal afhangen van de behoefte van de te bezoeken projecten en de verschillende kwaliteiten van de uiteindelijke deelnemers. Het bedenken en plannen van de activiteiten zal een belangrijk onderdeel vormen van de voorbereiding. Onderstaande onderdelen zullen zeker in de reis aan bod komen:

[ul]
[li] Meekijken en meedraaien bij de opleidingen van Young Africa [/li][li] Organiseren van activiteiten voor het lifeskills programma van Young Africa zoals; sportactiviteiten, creatieve spelactiviteiten, lessen in presenteren en voor jezelf opkomen [/li][li] Verbouw of verfklus op het project. In de voorbereiding zullen we sponsorgeld inzamelen voor een renovatieklus op Young Africa. Tijdens de reis zullen we, samen met de jongeren van Young Africa, onze handen uit de mouwen steken. Zo verlaten we Zimbabwe met een concreet resultaat [/li][li] Organiseren van sport- en spelactiviteiten bij het jeugdcentrum van Don Bosco. [/li][/ul]

** Voor wie**
Nederlandse jongeren (18-25 jaar). We geven voorrang aan jongeren voor wie het een eerste ervaring met internationaal vrijwilligerswerk is. Tegelijkertijd zoeken we ook naar een balans qua leeftijd, ervaring en achtergrond in de groep.

We nodigen speciaal jongeren met een lichamelijke handicap uit, zich aan te melden voor de reis. Young Africa heeft een programma om lichamelijk gehandicapte jongeren te stimuleren mee te doen in de maatschappij. Hierbij willen ze ook het stigma op jongeren met een handicap verkleinen. Je kan gewoon meedoen met het programma van de groep en daarnaast ook speciale lifeskills lessen voor het project verzorgen.

Begeleiding
De begeleiding van de groepsreis wordt gedaan door ervaren vrijwilligers van SAMEN. Zij hebben in een voorbereidingsreis de projecten en Zimbabwe verkend en hebben zelf veel reiservaring. De groepsreis van 2017 naar Zimbabwe zal worden begeleid door Anke Meulendijks en Suleika Gommers, die beiden als deelnemer een groepsreis hebben meegemaakt. Ook zal Pedro Ayala mee gaan op reis, Pedro is Salesiaan van Don Bosco en heeft veel ervaring is het begeleiden onze groepsreizen.

Kosten
De groepsreis wordt begeleid door vrijwilligers van SAMEN, daarnaast ontvangt SAMEN een subsidie van de Europese Unie (Erasmus+). Hierdoor kunnen we de kosten voor het deelnemen aan de reis laag houden. We vragen een eigen bijdrage van € 1.250,-.

Informatiedag en aanmelden
Op **zondag 22 januari **organiseren we een informatiedag voor de groepsreis. Iedereen met interesse om deel te nemen is welkom. Op de informatiedag krijg je informatie over SAMEN, Young Africa, het globale programma van de reis en kan je kennismaken met de begeleiders. Er is ruim de tijd om al je vragen te stellen.

Meer informatie: www.samen.org
Aanmelden: [EMAIL=“info@samen.org”]info@samen.org