Greenpeace ijvert voor behoud ongerepte natuur in Papoea Nieuw-Guinea

Greenpeace ijvert voor behoud ongerepte natuur in Papoea Nieuw-Guinea

http://www.hln.be/hln/artikels/foto/large_133489.jpg

Greenpeace voert actie tegen de ontbossing van de immense regenwouden op Papoea Nieuw-Guinea, een van de laatste ongerepte paradijzen van onze planeet. Al meer dan een kwart van de gigantische wouden op dit eiland in de Grote Oceaan zou verkocht zijn aan ondernemers. Met het Greenpeace-schip Rainbow Warrior probeert de milieubeweging de lokale bevolking te sensibiliseren over de problematiek.

Ontbossing
De ladingen gekapt hout die voor de Chinese, Japanse of Europese markt bestemd zijn, worden van een wimpel voorzien met daarop de woorden “Stop Forest Crime”. Want wat momenteel in Irian Jaya, het door Indonesië bezette westelijke deel van Papoea Nieuw-Guinea aan de gang is, krijgt het grote publiek niet te zien of te horen. In het bergachtige gebied dat zich over het westen van Papoea uitstrekt, zijn buitenlandse media immers niet welkom.

Greenpeace onthulde dat de Indonesische regering eind 2005 aan 65 ontginningsbedrijven vergunningen gaf voor de exploitatie van tropisch woud in Papoea. Het zou in totaal om 11,6 miljoen hectare grond gaan, op een totaal van 39 miljoen hectare. De contracten zouden telkens voor twintig of dertig jaar gelden.

Ongerept paradijs
“Als de Indonesische regering niets doet om deze ontginningsbedrijven te stoppen, zullen weldra alle bossen in de regio verdwenen zijn”, zegt Christian Poerba, directeur van de ngo Forest Watch. Nadat op andere Indonesische eilanden zoals Java, Sumatra en Borneo op grote schaal bossen werden gekapt, is Papoea Nieuw-Guinea voor ecologisten het laatste ongerepte paradijs op aarde. Maar als de ontginningsbedrijven hun gang kunnen gaan, dreigt ook dit stuk natuur te verdwijnen.

Legendarische vogels
Greenpeace roept Indonesië op om zo snel mogelijk een “moratorium over de commerciële exploitatie van bosgebied op grote schaal” uit te vaardigen. Wetenschappers benadrukken dat de regio van groot belang is voor het behoud van de biodiversiteit op wereldvlak.

In februari van dit jaar ontdekte een wetenschappelijke expeditie in de jungle van Papoea nog een onaangeroerd stuk natuur, een waar aardsparadijs. Er werden legendarische vogelsoorten en nog nooit ontdekte plantensoorten aangetroffen.