Georgie, Oost, Nieuwjaarsgebruiken

NIEUWJAARSTRADITIES IN DE DIVERSE DELEN VAN GEORGIË / EUROPA
Deze informatie heb ik verkregen van Natalie , die werkzaam is bij de Georgische reisorganisatie: www.profkurort.ge
Er was een tijd dat tradities in ere werden gehouden (en soms nog steeds) voor de lokale bevolking van KARTLI en **KAKHETI, **maar zo ook in vele andere delen van Oost Georgië, om bijvoorbeeld vers bronwater in de tuinen te gieten op Nieuwjaarsavond.
Wanneer de klok twaalf uur slaat, het hoofd van de familie of een daarvoor uitgenodigde - **EERSTE VOETER **(dat is dan iemand die het eerste de beste wensen uitbrengt op het Nieuwe Jaar) treed in het huis binnen en houdt in de ene hand een schaal met daarop vitaal voedsel: twee vers gebakken broden, een stuk kaas, een stuk vlees, wijn, **Gozinaki **( gecaramelde noten), fruit ( beiden droog en vers), **Churchkela **(gemaakt van fruitsappen en noten) en granen en ook een levende haan. De Eerste Voeter gooit maïs en gerstgranen over de drempel om rijkdom en vermogen aan te moedigen en uit de woorden van het gebed: Mag mijn VOET gebruiker in een jaar van vrede, liefde en weldadigheid, mag de goede God je schenken een leven aan overvloed aan nieuw geboren baby’s, brood en wijn, weiden en wijnaanplant, schapenkuddes, kudden met koeien, welkome gasten en toegewijde vrienden. **Gelukkig Nieuwjaar!
**Het mannelijke hoofd van een gezin in **IMERATIE **( dit is een streek in Georgië) geeft gevolg aan de traditie om 3 x rond zijn huis in - en tegen de klok richting in te lopen en smeekt GOD voor gezondheid, rijkdom en welzijn voor zijn nageslacht , voor het verschijnen van de Eerste Voeter en andere welkome gasten. De traditie houdt in: een zwaar beladen presenteerblad met daarop een varkenskop, gegrild varkensvlees, gekookte kip, Khachapuri (kaas taart), bonen knoedels, brood en zoete koekjes en ten einde wordt dit alles geserveerd voor een knetterend groot vuur. Vroeg in de morgen op Nieuwjaarsdag, schuurt het oudste lid van iedere familie een smeulende houten stok tegen een blok steen, die een regen van vonken in alle richtingen afgeeft en fluistert een gebed. Ik wens een overvloedige aanvoer van goud, brood, wijn,zout, koeien en kippen die niet te tellen zijn, zoals deze duizenden vonken.
De naam van Nieuwjaar in GURIA ( dit is een streek in Georgië) is **KALANDOBA.
**Tegen het einde van December wordt er in elke familie varkens geslacht en hartige koekjes gebakken, kaas en eieren koekjes, kaastaarten, cakes , pittige worstjes en SATSIVI (een Turkse dis) , maar zeker niet als laatste, de versiering van de **CHICHILAKI **(een Georgische Nieuwjaars boom). Het mannelijk hoofd van een Guria familie, begint eerst met de gebeden, staand voor zijn MARANI (wijnkelder) en schuur en vervolgens heft hij het glas rode wijn, brengt een toast uit op de vrede in zijn huis en zijn land. Op Nieuwjaarsavond **ALILO CAROLIERS **(een groep van barmhartigen, gaan dan van deur tot deur om zoetigheden, verse- en gedroogde fruit en zilveren munten bij de dorpelingen op te halen. **SADGINO **( de toast) was het meest wijd verspreide populaire lied dat passend was bij de plechtigheid en het feest van deze avond.
Nieuwjaar is inderdaad een speciale gelegenheid in **SAMEGRELO **( dit is een streek in Georgië) **Chichilaki garnituur **wordt gemaakt door gekrulde gedecoreerde noten , voorzien van speeltjes en wol en wordt gepresenteerd in de sfeer van deze feestdag. Een grote kom met fruit, stukken gekookte pompoen, **PELAMUSHI **(gekookte druivensap met noten) en kaastaart worden onder de Kerstboom gelegd met daarnaast een kan wijn en een glas gevuld tot aan de rand. Zulk een perfecte feestelijke dis waren essentiële attributen voor Nieuwjaarsfeesten gedurende een hele week. Een plaatselijke naam voor de **Eerste Voeter **is MECHUCHKHE of MEKUCHKHUN,
Nieuwjaarsmaaltijden in **RACHIA **( dit is een streek in Georgië) zijn inclusief bonentaarten, wijnen, ham, honing, walnoten, fruitkoekjes, gedroogd fruit en appels,etc. Elke familie kiest een **Eerste Voeter **voor een 3 jarige termijn.
De **Eerste Voeter **komt met een grote hoeveelheid ham, gegrilde kip, een vat wijn, een munt in een appel gestoken, CHICHILAKI en een stel kaarsen. Gebeden wordt voor de familie van de gastheer gebeden, zoals voor zijn schuur en graanschuur en hij eindigt met de woorden Sint George zal u zegenen. Mogen **BARAKONI **en NIKORTSMINDA kerken, uw met zijn vele zegeningen schenken. Vrede en comfort zullen bij jullie zijn! Deze ceremonie zal overgaan in een feest inclusief tamboerijn en accordeon spelers, die muziek maken ten behoeve van komische dansen genoemd **OGHRO CHOGHRD **( hobbelige weg).
Nieuwjaars festiviteiten in **LECHKHUMI **( dit is een streek in Georgië) draait om een ritueel feest dat behoeft de medewerking van het mannelijk hoofd van de familie, die in zijn handen heeft een presenteerblad heeft met daarop verschillende zaken, die afwacht totdat de klok van de kerktoren 12 uur slaat. Het blad bevat een heup van een varken, bonentaarten met daaromheen aangestoken kaarsen, een glas wijn, appels, peren, druiven en enige soorten van gedroogd fruit… Na middernacht, kuieren grootvader met zijn jongste kleinkind naar de wijngaard, een kan met wijn in de hand, bidden voor een voorspoedige wijnoogst maar ook voor een voorspoedige andere oogsten. Daarna gaan ze huiswaarts en zeggen een gebed voor hun familie.Veronderstelt wordt dat de grootvader de **Eerste Voeter **zal zijn of was
Gedurende enkele dagen voor Nieuwjaar **SVANETIE **( dit is een streek in Georgië) families maken er een top prioriteit van om de huizen van top tot teen schoon te maken om hun bezoek goed te kunnen ontvangen. Een varken is voor deze gelegenheid van Nieuwjaar , vet gemest, en zal worden geslacht. Broden worden versierd met kruisen en zoete gebakken koekjes. De **Eerste Voeter **moet heel de nacht buiten staan, tot het moment is gekomen, dat het hele huis schoon is en er zo schoon uit ziet als een nieuw geldstuk, om de familie te kunnen ontvangen. Het hoofd van de familie begint met voorbereidingen van de vroege ochtend tot aan de late avond, als eerste de dieren voederen, dan de kaarsen aansteken en gebeden zeggen voor zijn familie.
Nieuwjaar in **SAMACHAMBLO **( dit is een streek in Georgië) wordt gevierd met luxe gerechten, kaas - en aardappeltaart, gekookt boter, **GOZINAKI, BAZHE
**( walnotensaus ) , gekookte kip, tafelzuur en wijn. Van het kind wordt verwacht, dat hij de schoonste hart en handen heeft en hij wordt genomineerd om op te treden als de Eerste Voeter. Hij of zij komt binnen met een kom gevuld met zoetigheden en aardappelen knoedels. De ceremonie wordt vervolgd door middel van het uitnodigen van de rondom hun huis wonende buren en een dansshow.
**KHEVI en MTIULETI **( dit is een streek in Georgië) heeft een voorgeschreven traditie dat op Nieuwjaarsmorgen, dat de oudste persoon andere ouderen naar de Sint George kerk begeleidt, met bij zich een vlag Wanneer de klokken worden geluid, feliciteren de ouderen elkaar op het Nieuwe jaar. God dankend voor de vrede en de voorspoed van hun dorp. Dan gaan ze in een ordelijke rij voedsel uitdelen aan mensen die daarvoor klaarstaan. De leider van deze ouderen groep wordt nu gevolgd door een processiegroep van gelovigen en gaan naar de kerk van de Sint George.
Vee wordt geslacht en iedereen gaat dansen, feesten, eten, drinken en improviseren

Zo zijn er nog meer Nieuwjaarsgebruiken waaronder die van Tush, Pshavs en Khevsurs, Saingilo, Samtskhe - Javakheti en Adjara.
De reisorganisatie Profikurt www.profkurort.ge heeft voor u Engelstalige informatie.
**Georgië waar toeristen gezien worden als een gave van God.
U bent uitgenodigd.
**Met vriendelijke groet
Fred Vorstenbosch 02.08.2009

:wereld: