Georgie - Europa - goed te weten

Fred Vorstenbosch in Gastvrij Georgië -
Een oud - maar nieuw vakantieland -
Voor ontdekkers, genieters, cultuur, natuur, sport en nog veel meer.

Georgiërs zien toeristen als een geschenk van GOD.
U bent dus al van harte uitgenodigd.
Georgië is een heel speciaal en bijzonder vakantieland.
Georgië heeft veel te bieden zoals: de hoogste bergen van Europa (boven de 5000 meter hoog - dus sneeuwzeker), volop cultuur en natuur.
Georgië beschikt over zeer veel vakantie - en ontdekkingsmogelijkheden.Zeker ook voor U.
Georgië is eigenlijk een land om: te gaan ontdekken, te gaan genieten, beleven en ervaren.
Tot nu toe (april 2006) ben ik er voor de PUM (zie www.pum.nl**) 6 maal naar dit vriendelijke kleine land geweest.
Diverse Airlines brengen u er in circa 5 uurtjes tijd heen.
Georgië is gelegen aan de Zwarte Zee en
strekt zich uit tot aan de Grote Caucasus bergen.
Een overweldigende natuur en cultuur bieden zich aan u aan.
Georgië is zeker een ontdekking voor hen die zich in kunnen inleven in andere gewoonten en tradities (daar later wat meer over).
Zoals ik schreef: Georgië heeft zeer veel te bieden, niet alleen cultuur, natuur, hoge bergen, maar nog veel meer.
Ik heb me in Georgië altijd daar veilig gevoeld.
Vriendelijke mensen, heerlijk eten en drinken. Georgische wijnen zijn een must en houd U van Brandy, Georgië heeft er volop van en produceert zijn eigen typen van andere sterke dranken. Zoals YaYa.
Even iets meer over het zogenaamde moderne toerisme in Georgië:
Het toerisme is zich snel aan het ontwikkelen, dus als u nu gaat treft u nog het authentieke Georgië aan, zoals ik het beleefde.
Er wordt hard gewerkt om het toerisme en zijn aspecten op een hoger peil te brengen, zonder dat hierdoor de vriendelijkheid en spontaniteit verloren gaat.
Georgië beleefde op 23/11/2003 de vreedzaam verlopen Rozen revolutie en is nu een zelfstandige republiek. De democratisch gekozen president is Misha Saakashvili en overigens, hij is getrouwd met onze Nederlandse Sandra Roelofs.

Meer dan 90 procent van de Georgiërs is lid van de Georgisch Orthodoxe kerk.
Indien wij, vanuit ons westerse oogpunt, kijken naar deze kerkvorm, zien wij, dat de kerk niet alleen op het gebied van het religieuze leven, maar ook op het gebied van de werkgelegenheid, veel voor haar leden doet.
Georgië is een land in opbouw. Het belang van toeristen, die hun welverdiende vakantie in Georgië gaan genieten, is voor iedere Georgiër van groot belang. Immers op iedere 8 nieuwe gasten is 1 vaste werkplaats gecreëerd. De kerk heeft zich mede tot taak gesteld om hieraan hun steetje bij te dragen. De kerk participeert in het maken van cadeautjes die gebruikelijk zijn in het toerisme zoals: aardewerk, houtsnijwerk, schilderwerken, etc, dit alles ten behoeven van de toerist.
Zo hebben de leden en kloosterlingen van het Shavnabada Klooster, eenzaam gelegen op een berg op circa 20 kilometer van de hoofdstad Tblisi, bewust gekozen om het toerisme mede te gaan opstarten, niet alleen om Georgië bekend te maken onder de komende toeristen, maar hierdoor ook gekozen voor het opstarten van een grote vorm van werkgelegenheid welke te maken heeft met het toerisme. Eigenlijk is het een MUST om er eens te gaan eten en er een wijntje te gaan drinken, dit na afloop van hun kerkdienst op Zondag.
Alvast: EET SMAKELIJK en alvast PROOST (In Georgisch - GAUMARJOS) .
Bij mijn eerste aankomst in Georgië,
werd ik opgehaald door - zoals beschreven in mijn reispapieren - een iemand die gekleed zou zijn in KERKKLEDING.
Direct nadat het vliegtuig van Georgian Airlines stopte op het platform in Tblisi, stapte een monnik op mij af. Het bleek dus dat deze Monnik (getrouwd met een Non en inmiddels vader van 8 kinderen) David heette. Ook monnik Koba en anderen waren bij mijn aankomst aanwezig. Het was inmiddels donker en ik wist echt niet waar ik precies was behalve dan dat ik in Georgië was op het vliegveld.
Het bleek dat de monniken goede relaties overal (dus ook op het vliegveld) hebben, en dus was ik zonder problemen door de douane heen. (Overigens men heeft voor Georgië alleen een geldig paspoort nodig en dus geen visum.
Vervolgens stond er een grote BMW met chauffeur op mij te wachten, klaar voor een snelle rit, over toen hobbelige wegen, richting hoofdstad Tblisi, alwaar ik dacht dat daar mijn hotel zou zijn. Tblisi is een oude cultuur volle stad, echter hierover later.
We reden dwars door het oude centrum, langs de rivier, het centrum en de stad uit, en nog steeds had ik geen idee waar ik heen ging.
Eenmaal buiten de stad gekomen, sloegen we - na enkele kilometers - plotseling rechtsaf, verlieten hier de asfalt- en beton wegen en kwamen op een hobbel de bobbel weg, dus een onverharde weg, die langzaam maar zeker zich al slingerende aan het stijgen was.
Aan het einde van deze weg, voor min gevoel, ver weg van de beschaafde wereld (althans dat was op dat moment mijn gevoel), lag op een heuvel het Shavnabada klooster.
Het Klooster bestaat uit een kloosterkerkje, slaapgebouwtjes voor de (aankomende) monniken en een groot gebouw die dient als tehuis wanneer de Patriarch van Georgië op visite komt. Dit laatste gebouw werd het de komende 14 dagen mijn tehuis.
Contact met de wereld geschiedde door middel van een soort van veld telefoon.
Dit kloostergebouw werd dus gedurende mijn eerste paar reizen mijn onderkomen.
Ik denk er met veel plezier aan terug.
Direct was er een groot probleem dat er niemand Engels of een andere taal sprak dan Georgisch
Gelukkig werd ik, door stom toeval, later in contact gebracht met Irina, een afgestuurde kinderdokter, die gelukkig wel Engels sprak. Voor Irina was niets te veel en ze heeft me veel geholpen. Na haar studie in Georgië is ze anno april 2006 werkzaam in een kinderziekenhuis in Sint Petersburg Rusland.
. Ook voor de monniken was niets te veel. Ik kreeg een Patriarch behandeling. Voor Georgiërs is service met een glimlach blijkbaar heel normaal.
Het Klooster heeft ongeveer 40 monniken en is selfsupporting. Buiten het verbouwen van groenten en fruit hebben de monniken ook koeien en wat zeer belangrijk is: ze beschikken over een geweldige wijnkelder, zelf uitgehouwen in de bergen onder het Klooster. De monniken bemiddelen ook in de verkoop van wijnen voor met name kleine wijnboeren in het land. Veel van deze wijnen worden in het Shavnabada Kloosters zelf gebotteld. Dit gebeurt met de hand, Zelfs het etiketten plakken en de kurk inzetten gebeurt hier nog met de hand. Vele van deze wijnen worden verkocht (tegen goede prijzen) in Moskou Rusland.
De ontvangst en het verblijf bij deze Kloosterlingen in het Mannen Klooster Shavnabada is geweldig. Ze doen er alles aan om het je naar de zin te maken, voor zover dat mogelijk is voor hen. Ik heb er een geweldige tijd gehad en kan het iedereen aanraden om eens daar op bezoek te gaan.
De hoofdstad Tblisi is een oude stad, gelegen aan de oevers van een snel stromende rivier. Het recente Russische verleden heeft er zijn sporen achtergelaten. Nu een paar jaar verder sinds mijn eerste bezoek zijn er vele dingen zeer positief veranderd, ten gunste van de toerist en de bewoners van Georgië. De stad is kleurrijk geworden.
Alhoewel Georgië, volgens hun zeggen, in Azië is gelegen, komt de stad over als een Oost Europese stad.
Er zijn veel moderne restaurants en vele uitgaansmogelijkheden.
Van moderne hip hop bars tot cultuur paleizen.
Het verkeer is erg druk. Luid toeterende auto’s, oude HTM bussen (geschonken door de HTM Den Haag aan het openbaar vervoer van Georgië), minibusjes, trolleybussen rijden overal heen. Ook kan je met de ondergrondse eenvoudig en betaalbaar van de ene naar de andere kant van de stad gaan. Ben je van plan verder uit de stad weg te gaan, dan boek je natuurlijk een excursie bij een toeroperator. Ook kunt U, indien U de tijd heeft, de trein nemen.
Overal waar je kijkt zie je kerken en Kloosters, vaak rijk beschilderd met fresco’s en iconen. Midden in de stad Tblisi ligt er een geweldig imposante kathedraal. In totaal zijn er 3 kathedralen op elkaar gebouwd. Hiervan liggen er twee verzonken in de berg waar de deze Kathedraal opstaat.
Er moeten er wel honderden Kerken en Kloosters zijn in Tblisi, de een nog mooier dan de andere.
Het is beslist meer dan de moeite waard om op Zondag een kerkdienst mee te gaan vieren.
Ik heb het meerdere malen mogen beleven in het Shavnabada Klooster. Je zult versteld staan van de lengte van deze kerkdiensten (meer dan 3 uren is normaal), maar ook de grote opkomst van de kerkgangers die de hele dienst in de kerk staan, (mannen en vrouwen apart van elkaar) zult u blij verrassen.
Overigens het schijnt heel normaal te zijn dat U uzelf een onderbreking gunt wanneer U denkt dat u nu wel erg lang in de kerk bent. U kunt later altijd nog terug komen.
Georgiërs zijn rokers, Zolang zonder sigaret …. Dat is onmogelijk!
Dan gewoon de kerk verlaten, een pafke opsteken en daarna gewoon weer verder aan de dienst meedoen.
Het gevoel van de dienst meemaken in het Shavnabada Klooster is het best als volgt te beschrijven: het is net of er een warme chocolade over je heen stroomt.
Het zingen gedurende de kerkdienst, gebeurt zonder orgel begeleiding. Alleen de menselijke stemmen gelden, gezongen in harmonie. Geweldig!
Na de dienst blijven de meeste gelovigen nog even bij het klooster rondhangen voor een Pick Nick of gebruikt men de eenvoudige maaltijd die door de kloosterlingen worden aangeboden.
Men eet veel brood en verse groeten, schapenvlees en zelf gemaakte kaas en worst. Natuurlijk hoort hier een stevig glas wijn bij.
Indien er een schaap, geit of kip op het menu van het Klooster staat, dan kan je er van uit gaan, dat deze geschonken is door een kerkganger. Hij is er eerst 3 maal rond de kerk mee gelopen om het vervolgens daarna het offerdier te doden en hem aan het Klooster te schenken
. Overigens het vlees is dan niet alleen voor de Kloosterlingen, maar ook voor de ouderen en armlastigen van de gelovigen.
Muziek in Georgië.
Een geweldige ervaring zijn de klassieke en culturele uitvoeringen van muziek in Georgië
Ga beslist naar 1 van de cultuurpaleizen, u zult het berouwen als u er niet geweest bent.
Tot zelfs zeer kleine muzikantjes tonen u, vanachter hun veel te grote muziek instrumenten, het grootste waar ze in staat toe zijn, en dat is niet weinig.
Als U nu toch op de culturele toer in Tblisi bent, bezoek dan ook een uitvoering in het Operagebouw (inrichting: kant en fluweel als decor.en als het Nationale Folklore Theater optreedt, moet U er beslist bij aanwezig zijn.
Deze missen, is Georgië niet echt beleven en ondergaan.
De Georgiërs zijn nieuwsgierig, uitnodigend en behulpzaam en geven je een veilig gevoel.
Ik heb nooit het gevoel gehad, dat ik onveilig op straat gedurende de avond of de nacht liep en dat is toch wel erg prettig.
Ik heb gedurende mijn reizen al heel wat van Georgië mogen zien en ervaren.
Hieronder enige bijzonderheden.
Military Highway
Een rit, welke meer dan de moeite waard is, dit in verband met zijn overweldigende flora, fauna en uitzichten, is een rit in een 4 wiel aangedreven jeep over de Military Highway welke zich al slingerend en hobbelend en bobbelend.zich door de Grote Caucasus bergen begeeft. Verwacht dus geen gebaande wegen, verwacht hier kuilen en gaten gedurende een aantal kilometers, maar dit te ervaren is geweldig. Tegen de bergranden liggen kleine dorpjes geplakt, die ook uitzicht bieden aan de hoogste bergen van Europa, afgezet met besneeuwde toppen. U ziet en ervaart vriendelijk mensen in de straten en op de wegen, loslopend vee, rotsen waaruit helder en drinkbaar water uit sijpelt.
Op de weg naar de Russische grens komen we ook voorbij de wintersport plaatsen.
Ga met de kabellift eens naar de top van de berg - een aanrader.
De natuur is hier overweldigend, de fauna en flora wachten op uw bezoek, ze willen u het mooiste aan u laten zien.
De eco toerist, de wandelaar kunnen hier hun hart ophalen.
Ook de sportieveling kan ongeremd zijn gang gaan.
Fietsen, wandelen, Mountainbiken en bergbeklimmen, om er maar een paar te noemen.
Hier kan je de stilte horen…. Een geweldige ervaring!
Als je eenmaal over de hoogste top van deze weg heen bent, wachten weer andere uitzichten op u. Klop eens aan bij een van de vele Kloostertje, ze zullen u het beste bieden wat ze hebben en dat is veel meer dan hun gastvrijheid.
Heeft U interesse in hun Stalin Cultuur? Ook daarvoor zijn mogelijkheden. U kunt een bezoek brengen aan zijn kleine geboortehuisje, of aan het museum of aan de trein waarin Stalin vervoerd werd gedurende zijn vele reizen toen.
Voor liefhebber kan het indrukwekkend zijn.
Georgië lag ook aan de zijde route en is druk bezocht door de Mongolen.
Bezoek ook de grottenwoningen, uitgehouwen uit zachte steen en neem de weg via de semi woestijn, prachtige uitzichten
Kerkjes, woningen, alles om er toentertijd bestaande economie draaiende te houden in die moeilijke tijden vind u op het platteland, heerlijk om te zijn, geweldig om uitgenodigd te worden door de plattelands bevolking.
Eten, Georgiërs hebben de tijd!
Over het uit gaan eten behoeft u zich geen zorgen te maken.
Georgiërs hebben een voortreffelijke keuken die erg smakelijk is.
U hoeft niet bang te zijn voor onaangename neveneffecten.
Men gebruikt geen olijfolie in Georgië bij het bereiden van de maaltijden.
Veel vlees, excellente vis, lekkere wijnen, neemt er meer dan de tijd voor. Georgiërs hebben geen haast, Georgiërs hebben de tijd en wij de klok.
Ook voor vegetariërs is er meer dan genoeg aan smakelijke maaltijden.
Men drinkt er een uitstekende fles wijn bij, vooraf gegaan door een stevige borrel.
Bij het toosten hebben de Georgiërs hun eigen rituelen. Slecht 1 persoon spreekt de toosten uit en dat kunnen er heel veel zijn. Er wordt onder meer getoost op: de levenden, de overledenen, de vrouwen, de mannen, de kinderen, de schoonmoeders, de schoonvaders, de zieken, de baby’s, op u, op henzelf, etc. Ze hebben meer dan 1000 toosten (GAUMARJOS) die de tooster stuk voor stuk uitbrengt voordat men de volgende slok van hun drank neemt.
Wijn.
Bent u gek met wijn dan zijn er vele mogelijkheden.
Op mijn reis richting Telavi hadden we al om 10.00 uur in de ochtend de eerste wijn proeverij. In de wijnkelder lagen vele flessen wijn waaronder flessen wijn uit het jaar 1819. Die dag hebben 6 wijn proeverijen moeten doen (Verschrikkelijk?).
In Tblisi is ook een wijnkelder en ook een wijnrestaurant waar het voedsel wordt klaargemaakt in Georgische wijnen. Werkelijk een aanrader. Hier liggen zoveel soorten wijnen opgeslagen uit zeer oude tijden tot circa 450 jaar terug, dat uw mond hiervan waarschijnlijk van verbazing zal van openvallen. Wat een enorme - en uitgebreide collectie.
Georgiërs zijn geen mensen van de agenda en de klok, trouwens ze hebben zelden haast, alleen als het gaat om geld te verdienen, dat is dan een uitzondering.
Ooit heb ik min of meer gekscherende tegen een van hen gezegd:
In het Westen hebben de KLOK, maar jullie hebben de TIJD in Georgië.
Buiten de waarschijnlijk duizenden Kloosters zijn er Kastelen en Ommuurde gebouwen waarin zeer veel cultuur en kunst te zien is, is er natuurlijk zoveel meer te zien
MEN KAN NIET ALLEEN OP VERSCHILLENDE RIVIEREN SPORTIEF VAREN,
MEN KAN ER OOK UITSTEKEND VISSEN.
Bent u gek op jagen, dan is Georgië ook het land voor U.
Houd U er meer van om wild te gaan zien, vraag dan eens bij uw toeroperator om een wild safari of een foto safari. U krijgt de kans om heel wat wild te zien.
Bezoek het Openlucht Museum in Tblisi. Een verzameling van boerderijen en huizen uit verschillende streken uit geheel Georgië op slechts 1 plek verzameld. (een soort van openlucht museum in Arnhem maar dan in Georgië)
Ook in Georgië is een levendige handel in handgeknoopte tapijten. Afdingen mag, hoeft niet en heeft u nog plaats over in uw bagage, koop dan zo’n uniek stuk, het zal prachtig passen in uw woning of als cadeau.

Ik heb zoveel gezien en er is zoveel te vertellen over Gastvrij Georgië.
Bijvoorbeeld over hun hotels en accommodaties (van super luxe tot heel eenvoudig), over hun manier van geloven en leven.
Over de instelling tot het maagd blijven tot de trouwdatum.
Over de rechten welke de mannen denken te hebben tegen over der vrouwen (die overigens steeds meer van zich afbijten.
Over hun feestdagen, hun sporten (voetballen is hier ook favoriet).
Over de vele reisprogramma’s welke u geboden worden door de toeroperators in Nederland en in Georgië.
Voor meer informatie over reizen in - en naar Georgië: ziet onderstaande toeroperators en bezoek hun websites, of neem contact op met het Ministerie van Toerisme in Georgië. Ze wachten op uw vragen en zullen deze adequaat beantwoorden.
Ministerie van Toerisme @ mail: [EMAIL=“info@tourism.gov.ge”]info@tourism.gov.ge
Nu ik weer thuis ben, heb ik niet alleen vele herinneringen aan Georgië en aan mijn vrienden, maar regelmatig @ mailen wij elkaar.
Op vakantie bent u UIT, maar u voelt zich beslist THUIS in Georgië.
Overweeg eens dit jaar andere vakantie en reis naar Gastvrije Georgië.
Fred Vorstenbosch
**