Georgie / Caucasus wintersport

Wintersport en Welkom in Gudauri - Georgië!
*Georgiërs zien toeristen als een geschenk van God!
Dus U bent alvast uitgenodigd!
*FRED Vorstenbosch op zoek naar nieuwe - maar sneeuwzekere wintersport mogelijkheden, was in Georgië, gelegen aan de Grote Caucasus bergen, de hoogste van Europa ( 5642 meter hoog), dus nog hoger dan de hoogste berg in Zwitserland.
Dat betekend dus SNEEUWGARANTIE en dus, niet maar hopen dat gedurende jouw vakantie er wel sneeuw op de bergen ligt. Het ligt er echt. Je hoeft er alleen maar heen te vliegen. Inmiddels lees (juni 2008) ik in de reispers dat een grote Nederlandse touroperator, Georgië vanaf aankomende winter, in zijn programma heeft opgenomen. Dit artikel is door mij geschreven na mijn bezoek in mei 2008 aan Georgië om in Georgië de toeristen industrie te adviseren.
Ik ben inmiddels 6 x in Georgië geweest om de toeristen industrie te adviseren.
Om maar extra informatie te geven over dit schitterende land, wist U dat:
1 Georgië vertelt, dat van oudsher Europa in Georgië is begonnen.
2 Dat in Georgië de oudste sporen te vinden zijn van de eerste Europese beschaving.
3 Dat de eerste Christenen in Europa zich eerst in Georgië vestigden.
4 Dat Georgië de hoogste bergen van Europa heeft, ja zelfs hoger dan in Zwitserland en dat ze boven de 5642 meter hoog zijn.
5 Dat de hoofdstad van Georgië, Tbilisi, gelegen is op de kruising tussen Azië en Europa.
6 Dat U heel Europa in een klein land zoals Georgië is, hier kunt vinden.
7 Dat in Georgië de eerste wijn ooit werd geproduceerd.
8 Dat Georgië geschikt is voor zowel zomer en wintervakanties en het hele jaar door.
9 Dat U in Georgië kunt ontdekken, beleven, genieten en nog veel meer met hun zeer gastvrije bevolking en dat de toerist gezien wordt als een geschenk van God.
10 Voor meer informatie over Georgië voor de winter als voor de zomer vakantie mogelijkheden (die ook heel mooie is): ziet www.georgia.travel
**
Mijn beknopt reisverslag.
Vanaf Amsterdam vlieg ik met hun Nationale Airline rechtstreeks in circa 4,5 uur naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Op mijn voorlaatste reis, ongeveer 2 jaar gelden, vertelde de toen verantwoordelijke persoon van het Georgische Verkeersbureau mij, dat wanneer ik een volgende maal zou komen, dat de oude luchthaven gebouwen ( vertrek / aankomst) niet meer zullen gebruikt worden en dat er dan geheel nieuwe luchthaven gebouwen m.b.t. aankomst en vertrek, er zullen zijn.
Ik dacht: dat is bluf, dat is stoere mannentaal, dat kan niet. In ampel 2 jaar een nieuwe infrastructuur rond de nationale luchthaven bouwen, een nieuw treinstation bouwen met daarin een reuze supermarkt, een geheel nieuwe aankomst - en vertrekhal bouwen? Dat kan, dacht ik, alleen in sprookjes. Maar sprookjes bestaan waarschijnlijk wel in Georgië.
Na de landing op de nu nog oude landingsbaan, taxiede de Boeing langzaam naar de nieuwe aankomsthal. Alhoewel deze aankomst - en vertrekhal meer dan een half jaar of meer in gebruik was, rook het nog naar nieuw.
In het verleden kostte het heel wat tijd om door de douane heen te komen, nu was het, waarschijnlijk door de positieve inzet en de moderne apparatuur van de douane, een fluitje van een cent.
Voordat je het in de gaten had, kwam je koffer al op de lopende band aan. Wat mij al direct opviel in Georgië, dus ook op de luchthaven, was dat alle teksten op de informatie - en reclameborden niet alleen in de Georgische taal waren geschreven, maar ook in het Engels.
Nauwelijks is de Russische taal noch te vinden op informatieborden, naamplaatsen, en etc. in Georgië. Het zal er best nog wel ergens zijn, maar zoals het circa 2 jaar geleden was dat op praktisch alle uitingen ter algemene nut alleen naast de Georgische taal de Russische taal is te vinden, dat is voorbij, althans waar ik in - en door Georgië geweest ben.
Iets over de Georgiër. Ze zijn trots om Georgiër te zijn en dat mag ook wel. Wat er allemaal in de afgelopen 2 jaren is gebouwd, verbouwd, nog in de planning staat te doen, daar kan, nee je moet daar wel trots op worden en / of zijn.
In de hoofdstad en in andere plaatsen, maar zeker ook in e wintersportgebieden, bijvoorbeeld wordt er keihard gewerkt aan de infrastructuur en aan de woningen. De wegen zijn stukken beter geworden. Er zijn vele investeerders naar Georgië gekomen en die zijn onder meer bezig om zeer luxe wooneenheden tot sociale woningbouw snel en goed te realiseren. De regering doet zijn enorme best om het een en ander zo goed mogelijk planmatig te realiseren. Wanneer ik het vergelijkt met mijn eerste bezoek aan Georgië, zo’n circa 5 tot 6 jaren geleden, waar in de straten van kuil tot kuil moest gelaveerd worden, om toch nog goed en zonder breekwerk door de plaatsen te komen en nu dit vergelijkt met wat het nu al is geworden; Prachtige wegen, meerdere 5 sterren hotels in Tblisi, ook moderne winkels waar alles te koop is, gezellige restaurants waar je al likkebaardend - en gezellig van je diner geniet. En men is pas begonnen, er staat veel meer in de planning te doen. Niet overhaasten, gewerkt wordt met planning.
De regering heeft er voor gekozen, dat toerisme inkomstenbron nummer een moet gaan worden en men is er, via een welgekozen stappenplan, er keihard mee bezig dit te gaan realiseren. Naar de meest belangrijkste toeristengebieden zijn bijvoorbeeld de wegen aangepakt, de vele kuilen zijn er niet meer. Wat er wel zijn, en dat zult u waarschijnlijk ook wel te zien zijn, kudden met koeien en schapen op de weg, cultuur, natuur, geschiedenis, de zijderoute, etc. Veel te ontdekken en veel te beleven.
Dorpen worden opgevrolijkt en opgeknapt. Toch blijft cultuur, mythen en natuur voor hen zeer belangrijk. Er is zelf een schilderachtig plaatsje in Georgië, waar je 7 dagen per week, 24 uren per dag, kan trouwen.
Een soort van Las Vegas, maar dan op zijn Georgisch.
De Georgiërs zien toeristen als een geschenk van God, zo kan u dan ook behandeld worden, dit indien u zich voor hen openstelt.
De Georgiërs hebben bijvoorbeeld de tijd, haasten doen ze niet, op tijd komen doen ze over het algemeen ook niet. Het is hun levensstijl.
Ooit zei een vriend tegen mij, toen ik klaagde over bijvoorbeeld op tijd komen en zijn: jullie Westerlingen hebben de klok - wij Georgiërs hebben de tijd. Wist u overigens dat de oudste mensen in Europa in de Caucasus bergen van Georgië leven en wonen.
Georgiërs zijn over het algemeen gezellige -, vriendelijke - en open mensen. Natuurlijk zijn er ook vervelende exemplaren te vinden, maar waar niet. Ze drinken graag hun eigen wijnen, die ik ook heel lekker vind. Indien je van wat sterkers houd, maak dan eens kennis van hun eigen merken Brandy, die tegen wel een heel klein prijsje in de winkels te koop zijn. Jammer dat je in de handbagage geen drank mag meenemen. Ik zou graag heel veel van deze lokale Brandy mee willen nemen. Verder zijn er alle soorten van bekende - en onbekende soorten van allerlei andere dranken, met - of zonder alcohol te krijgen.
Nog even iets over het eten. In Georgië is de hoofdmaaltijd rond 14.00 uur, dus in de middag en ze nemen er ruim de tijd voor. Vlees, vis, veel verse groenten, salades, en meer. De avondmaaltijd, waar men ook ruim de tijd voor neemt, begint omstreeks iets na achten in de avond, dan ook weer vlees, vis, etc. Bij beiden maaltijden wordt een goed glas van het een en ander geschonken. Dus als je dan nog wenst te gaan wintersporten, drink en eet niet te veel.
Na mijn bagage van de band gehaald te hebben, staat mijn Engels sprekende reisbegeleiding voor mij klaar. We verlaten het vliegveld, aan het einde van de weg draaien we linksaf en rijden de George Bush Boulevard op richting Tbilisi. Het is er druk, vele auto’s rijden naar mijn gevoel rommelig door elkaar. Ze passeren je zowel links als rechts. In de stad zou ik niet zelf willen rijden, dat hoeft ook niet, de taxi’s zijn supergoedkoop. Voor 2 Euro (het lokale geld heet Lari) wordt u zo’n 5 tot 10 kilometer door de stad gereden. Misschien had ik wel een heel goedkope taxi, want een kennis van mij betaalt over dezelfde afstand het dubbele. Dus oppassen, alhoewel; de taxichauffeur mag ook verdienen en wij kunnen het makkelijk betalen.
We verlaten Tbilisi richting Gudauri. De stad ligt in een dal. De 2 uur durende rit naar Gudauri is beslist geen verloren tijd. Na circa 30 kilometer licht klimmen, rijden we langs een diep blauw meer (wanneer die niet bevroren is of met sneeuw is bedekt) alwaar een fort is gelegen. In dit fort zijn meerdere (kleine) kerkjes uit een antieke tijd bewaard gebleven. In het grootste ervan zijn nog restanten van muurschilderingen te vinden.
In de tijd dat Georgië nog geen eigen republiek was, hebben de voormalige bewoners / bezetters van het land, deze enorme kunstschatten met witte kalk bedekt. Toen was Godsdienst niet toegestaan, terwijl Georgië claimt dat ze het eerste Christelijke land op de wereld waren. Namelijk in de 4 e eeuw waren er al Christelijke kloosters in Georgië.
Toch nog even iets over de zomer in de bergen van Georgië, voordat we verder de relatief koude van ijs en sneeuw ingaan.
In de zomer is het niet moeilijk om een goede plaats in de bergen te vinden.
Je kunt er heerlijk paardrijden en prachtige wandeling maken, vogels spotten, fietstrips maken, vissen en jagen, maar natuurlijk ook volop genieten. De natuur en cultuur zijn overweldigend. De weg tussen Gudauri en Kazbeki (richting Russische grens) heeft talrijke te ontdekken valleien en nieuwe gebieden te bieden. Daarnaast bieden de hotels van Gudauri uitstekende kansen voor internationale conferenties, workshops en voor het toerisme. Kenmerkend zijn de hoogte van de bergen, het warme -, zonnige - en kalme weer, typisch voor Gudauri. Een goed ontwikkelde infrastructuur en een volledige aanbod aan hotels en pensions, in praktisch alle categorieën, maken Gudauri tot een perfecte basis om de Grote Caucasus te ontdekken en ervaren, het hele jaar door.
Terug naar de winter in de grote Caucasus bergen.
Nu nog zie je (besneeuwde) velden, dalen en in de verte zie je de hoogste bergen van Europa, welke het hele jaar door met sneeuw bedekt zijn. Straks ben je er zelf om hiervan te genieten. De Caucasus bergen, waarvan de hoogste top 5642 meter hoog is.
Ik was er voor het laatst in mei 2008.
We reden met de auto op de zogenaamde Militaire Highway, op circa 3200 meter hoog. Ik had mijn poloshirt nog aan, en ik wandelde gewoon op deze hoogte in mei, in de sneeuw en had het beslist niet koud.
Wel een aparte ervaring.
De weg klimt en slingert zich langzaam maar zeker, stukje bij beetje, verder omhoog. Je kan er stil van worden, wat een prachtige uitzichten. Wat een maagdelijke bergen, wat een hoogte, wat een sneeuwzekerheid. Vanaf medio november tot eind april wordt hier geskied, met of zonder gebruik te maken van de helikopter, vertelde mijn reisbegeleidster mij.
Na 2 uren onderweg te zijn geweest, rijden wij de laatste - van de vele curven bergopwaarts, om aan te komen aan de rand van Gudauri. Hier staan oude - maar ook spiksplinternieuwe hotels, kleine pensions, eettentjes, bungelen de skiliften boven je hoofd om je straks nog verder naar de sneeuw te brengen.
In het kleine - en intieme hotel Truso ( www.hoteltruso.com) worden we warm ontvangen. Hotel Truso is gelegen aan der rand van Gudauri en heeft prachtige vergezichten wanneer je naar buiten kijkt.
Hotel Truso is, zoals al gezegd, een kleinschalig hotel ,intiem, gezellig, niet ver van de skifaciliteiten, skihuur, gezelligheid en wat bijzonder goed is, was mijn ervaring, de maaltijden en de wijnen.
De kamers zijn goed van opzet, de bedden van een uitmuntende kwaliteit en men biedt hun gasten een SERVICE MET EEN GLIMLACH. Wat kan je je nog meer wensen!
Een van de stafleden van het hotel, die in de winter verantwoordelijk onder meer is voor de gasten en alles weet over de wintersportplaats Gudauri, schoof op mijn verzoek bij mij aan tafel aan.
Met hem en anderen genoten we van de voortreffelijke maaltijd en hij vertelde mij over zijn bevindingen over afgelopen winters in Gudauri.
Hij vertelde mij over vele wintersport onderwerpen.
Enige hiervan heb ik opgeschreven en wil deze informatie met u delen.
Mochten er dan nog vragen zijn, neem dan contact op met bijvoorbeeld dit hotel www.hoteltruso.com of www.georgia.travel te weten het Nationaal Verkeersbureau van Georgië.
Enige informatie over de skiliften. Deze zijn op relatief korte afstand van de verschillende hotels te vinden die over geheel Gudauri zijn gelegen. Er zijn ook hotels die direct gelegen zijn aan de liften. (Zie ook: informatie over Gudauri! )
En wat de sneeuwzekerheid betreft: er lag afgelopen winter ( zoals overige winters in het verleden) meer dan genoeg sneeuw om hiervan te genieten, zowel actief als niet actief.
Hij ging verder: gewoon lekker genieten, goed skiën, genieten van de apres ski mogelijkheden, of gewoon in een zonnestoel liggen (wel een goede beschermingsfactor gebruiken), relaxen aan de sneeuw - en ijsbar of gewoon bij de indoor bars, waarvan er vele zijn te vinden, met een dampend bakje oploskoffie weer een warme neus halen, of een lekkere kop thee slobberen of gewoon praten met mede levensgenieters die u hier in Gudauri zal aantreffen.
Een zeer koud pilsje op deze grote hoogte, vertelde hij met trots, smaakt altijd en Georgisch bier is niet alleen goedkoop maar ook heel lekker, vertelde hij me.
Socialiseren komt heel regelmatig voor. Mensen en gewoontes leren kennen, vrienden maken, feesten en gezelligheid ervaren.
Dus gewoon lekker genieten van deze sneeuwzekere winterbestemming.
Je kunt, vertelde hij me, tot op 4200 meter nog skiën, maar dan met behulp van de skiheli.
En als er nog tijd na het skiën over is en je wilt eens wat anders: ga op een van de vele excursies die ter plaatse worden aangeboden. Vraag uw hotel en / of uw reisleiding hier naar.
Mocht u een ongeluk krijgen of ziek worden in Gudauri, vertelde hij mij?
En hij ging verder: buiten het feit dat dit niet leuk is en zelfs je vakantie kan bederven, hulp is nabij. Goed opgeleide artsen staan u terzijde en helpen u om, waar mogelijk, weer snel te gaan genieten van uw wintersport, dit indien dat nog mogelijk is. Is het voor de aard van uw ziekte / ongeval noodzakelijk dat u opgenomen of geconsulteerd moet worden in een ziekenhuis, dan wordt u snel getransporteerd naar een van de ziekenhuizen in Tbilisi, of indien nog erger, gewoon terug naar huis, mits u goed hiervoor verzekerd ben.
Hij vertelde verder: gedurende het verblijf in Gudauri, hebben het merendeel van de gasten het uitermate naar hun zin, zeker wanneer je rekening houdt met de stijl van leven van de Georgiërs.
Mijn tip is: geniet van hun stijl van leven zoals - do not hurry, be happy - en op vakantie zal u dit beslist bevallen. Overigens waarom zich haasten op vakantie? Dat doet u toch al het hele jaar, ga genieten en ontspannen. Het zal u uitstekend bevallen.
Hij ging verder: onze gasten hebben kunnen genieten van de diepe sneeuw, we hebben geskied, sneeuwhutten gebouwd, sneeuwfeesten beleefd gezeten aan de openlucht ijsbaar met elkaar geproost op het goede leven. Kampvuur feesten meegemaakt. Bij Georgiërs thuis uitgenodigd (en dat was apart) voor een hapje en meerdere drankjes, waar steeds hun levensstijl van - do not hurry, be happy - goed opviel bij onze gasten.
Onze gasten hebben genoten, niet echt te veel geld uitgegeven! Georgië is in de ogen van westerse toeristen gewoon goedkoop, zeker wanneer je dat vergelijkt met de andere (niet altijd sneeuwzekere) wintersport bestemmingen in Europa.
Hij ging verder met zijn verhaal: ze hebben kennis gemaakt met de Georgiërs, vrienden gemaakt.
Dus de sneeuwvakantie is voor de meeste gasten meer dan geslaagd geweest. Velen vinden hun eerste ervaring een reden om ook gedurende de zomervakantie weer voor Geweldig Georgië te kiezen.
Voor het komende winterseizoen is zijn advies aan de nieuwe gasten uit West Europa:
Ik zou zeggen, trek de stoute schoenen aan, boek eens voor deze keer uw wintersportvakantie naar Georgië. Waarschijnlijk wordt u zo betoverd door dit geweldige land, dat u ook uw zomer rondreis in Georgië wenst door te brengen.
Tenslotte verzocht hij mij het volgende u te willen meedelen:
Mochten de komende gasten vragen hebben, opmerkingen willen plaatsen, suggesties willen doen, met betrekking tot hun komende (winter en / of zomer) vakantie bij ons in Georgië, laat dat beslist aan ons weten.
Wij Georgiërs willen, een positieve onvergetelijke indruk op onze gasten achterlaten. Georgië is er alles aan het doen (maar we zijn nog niet klaar hiermee) om de komende toeristen een onvergetelijke vakantie te doen ervaren en beleven.
Tot slotte, zei hij, laten we alvast maar zeggen - tot ziens in Georgië? -
Shekhvedramde Sakartveloshi in GEORGIA!
Informatie over Gudauri!
De activiteiten in de winter zijn onder meer: Skiën - Langlaufen - Snowboarden - Heliski - genieten - en nog meer.
De ski hellingen van Gudauri bieden faciliteiten aan voor skiërs van alle categorieën. Van moeilijk tot eenvoudig.
Het niveau is aangepast aan beginners, snowboarders en aan professionele skiërs. Bovendien zijn de omringende bergen een toevluchtsoord voor het off-piste skiën.
Bergaf : De skigebieden bevinden zich tussen 2000 en 3000 meters boven zeeniveau. De totale lengte is 16 km. Er zijn 3 vier zits Doppelmayers liften en sinds 2006 is er een gondellift geopend, welke skiërs vervoeren op de Kudebi bergen tot ver boven de boomgrens.
Voor ervaren skiërs biedt Gudauri alle 4 soorten skiloop passen zoals:
slalom, reuzen slalom, super en snelheid die - allen goedgekeurd zijn door de FIS. De gemiddelde diepte van sneeuwlaag op de hellingen is circa 1.5 meter.
Er zijn eenvoudig groene - tot diepzwarte pistes.
Heliski Één uniek aanbod te Gudauri, is de kans om van de fijnste poedersneeuw van de Grote Caucasus te ervaren en te genieten. Vrijwel onbeperkte toegang tot mogelijkheden om bergaf, bijna overal, tussen de 4200 en 1500 meter te gaan skiën. Short-run vluchten zullen u hoog op eenzame pieken brengen, en u wordt begeleid door ervaren skigidsen, die samen met u, u hiervan laten genieten. De helikopters van Gudauri worden goed onderhouden door het Zwitserse bedrijf Reis “Ltd. de” van Alpin.
Ski vanaf pistes en gebruikmakend van de skiliften, om fantastische afdalingen door maagdelijke sneeuw bergaf te verder Gudauri te gaan ontdekken. Dit is een fijne beloning voor de bergopwaartse inspanning.
Kinderen, leerlingen en amateurs worden op loopafstand van het hotel, veilige skischools aangeboden
De privé lessen zijn beschikbaar voor leerlingen.
Gudauri is een buitengewoon trefpunt voor kinderen om hun eerste lessen in de life-long sport van het skiën te ervaren.
MEER INFORMATIE:
Zie ook de volgende sites:
http://www.gudauri.info/
http://www.gudauri.ge/
http://www.gudauri.info/page.php?id=95
http://gudaurisun.ge/Hotel.html
http://www.gudaurihut.com/?lang=english&g=hotel
http://www.georgia.travel/gudauri/
www.traveladventures.org/continents/asia/gudauri-skiing.shtml
http://www.vlmgeorgia.com/
Of type op uw zoekmachine de woorden GEORGIË GUDAURI in U krijgt veel meer informatie over het gebied.
Hotel Services & Faciliteiten.
Elk hotel, van klein tot zeer groot, kent zijn eigen faciliteiten. De ene heeft alles in huis, het andere, meestal kleinschalige hotels (zijn wel lekker knus) doen er ook alles aan om het hun gasten naar de zin te maken.
Als u dat wenst, kunt u zich in iedere, zelfs zeer grote plaats, in de wereld vervelen.
Maar vervelen komt niet, hopelijk, in uw woordenboek voor.
De Georgiërs zullen er alles aan doen om het u naar de zin te maken waar mogelijk!.
Zo hebben de verschillende hotels: bars, disco’s, sauna’s (sauna’s zijn niet gemengd in Georgië), bowling, indoor tennis, nachtclub en nog veel meer om u het naar de zin te maken, dit naar gelang het aanbod van het hotel c.q. pension.
Voor meer informatie over Georgië:
**www.georgia.travel
**Calypso Travel www.calypso.ge .
Profkurort Ltd . **www.profkurort.ge
**Wilt u meer lezen over mijn zomer - en winterreizen, onder meer naar Georgië, type dan mijn naam FRED VORSTENBOSCH op uw zoekmachine in en u zult er velen vinden.
Elke maand komt er een nieuw reisverslag bij.
Ik wens u alvast veel leesplezier.

FRED Vorstenbosch
14.07.2008
P.S. de volgende Georgische Touroperators leverden mij passende foto’s en / of informatie:

.

**