Georgie / Caucasus, het gezonde Borjomi water

**Borjomi - Het gezonde water in Georgia / Europa.
**Op het vliegveld van Tbilisi, na de douane, waar ik heel gemakkelijk doorheen kwam met mijn bagage, staat mijn reisbegeleidster Nutsa Jorbenadze op me te wachten.
Een leuke- , jonge meid die zeer serieus met haar toerisme vak bezig is.
Ze weet heel veel van Georgië en zal me dat ook op dit mini reisje laten zien.
De chauffeur neemt mijn bagage over, wat niet veel is voor deze reis, en brengt ons naar een goede luxe auto, die weldra wegzoeft over het beton en later asfalt van de brede wegen die het vliegveld verbindt met de hoofdstad van Georgië, te weten **Tbilisi, **alwaar mijn hotel is.
De straten in Tbilisi zijn van behoorlijk breed naar zeer smal, van geasfalteerd tot kinderkopjes. Wat opvalt dat vele straten met veel bomen zijn voorzien.
Eenmaal in het hotel aangekomen, drinken we een kop koffie. Ik ga voor eventjes naar mijn kamer om me op te frissen en iets later ben ik weer terug in de receptie, alwaar Nutsa op me staat te wachten.
Samen met Nutsa en de chauffeur, gaan we het onbekende Tbilisi bekijken. Ik ben al verschillende malen in Tbilisi geweest en ben benieuwd naar de onbekende plekken in Tbilisi, daar waar Nutsa en haar vrienden heen gaan en waar het echte Georgische leven zich afspeelt.Vaak weten de toeristen deze gelegenheden niet te vinden.
Nutsa wil mij heel veel laten zien. Hieronder een paar adressen die ik met haar bezocht heb. Ik denk dat deze informatie zeker van nut zal zijn, wanneer U naar Georgië gaat en eens andere dingen wilt zien dan de gebruikelijke zaken
**Wij gingen in Tbilisi onder meer naar:
**1. 46 Tabukashvili street cafe : " AKO".
2. Very nice restaurant in Digomi : " Monopoli".
3. Erekle street , cafe " Estela" .
4 In Peking street is een interessant cafe, waar lokale mensen culturele feesten houden. Hier kan je een heleboel over Georgië vinden. De naam van het café is Book’s Café.
Wilt u meer interessante adressen hebben, daar waar weinig toeristen komen, mail Nutsa en geef precies op wat u wenst en Nutsa zal vertelleen of dat ook mogelijk is in Tbilisi.

Laat in de avond, moe en voldaan, brengen de chauffeur en Nutsa mij terug naar het hotel. Na nog een afzakkertje, een heerlijk glas rode wijn, met Nutsa te hebben gedronken (de chauffeur mag niet drinken, hij moet rijden) spreken we af om morgenochtend gezamenlijk in mijn hotel het ontbijt te hebben.
**De volgende dag. **Nutsa zit al op mij te wachten. Niet alle Georgiërs komen altijd op tijd. Nutsa wel. De Georgiërs zeggen me vaak: buitenlanders heb de klok, maar wij hebben de tijd!
Nutsa weet waarvoor ik kom, dat hadden we per @ mail al met elkaar besproken.
Ik kom deze maal eigenlijk en alleen voor Borjomi. Wat ik daarna ga doen, zullen we wel zien.
Ik meer wilt weten over - **Het Gezonde Water **- . De Georgiërs vertelden me al hierover en gedurende al mijn reizen in Georgië, heb ik vaak van dit minerale water mogen proeven. In bijna elk restaurant krijg je, indien je om mineraalwater vraagt - Borjomi water - te drinken. Licht, met of zonder bubbels, dorstlessend, zoals wij een bekend watermerk in Nederland krijgen, indien je water besteld in de diverse hotels en restaurants.Borjomi water is een groot exportproduct voor Georgië.
Ik ga er van uit dat Nutsa mij en de lezer hierover goed kan informeren.
Ze gaf me, om alvast in de auto te lezen (of later thuis), de volgende informatie.
**Borjomi Minerale waters.
**De echte verworvenheid van Borjomi, is zijn unieke minerale waters, die zeker kunnen worden vergeleken met andere minerale waters die je in de wereld kunt krijgen.
Het water is van een hoge reinheid en gezonde componenten maken het niet alleen plezierig om het te drinken, maar bieden ook een perfecte bescherming tegen een aantal ziektes door het drinken van dit geneeskrachtig water. Het water is rijk aan diverse noodzakelijke micro elementen voor het menselijke organisme.
Elke bron in de regio van Borjomi wordt gekarakteriseerd door de verschillende chemische samenstellingen en de medische effecten hiervan.
De temperaturen van elke bron kunnen verschillen van elkaar.
Het geneeskrachtige effect op mensen, was reeds bekend in vroegere tijden, te weten vanaf de eerste eeuw na Christus. Het water werd toen al gebruikt om hierin een thermaal bad te nemen. Lange tijd duurde het voordat het Borjomi water weer echt werd herontdekt. Dat was in de 19 e eeuw. Een regiment soldaten was bezig houtgewas te kappen, toen ze de warme minerale bronnen terugvonden temidden van de bossen. Eerst verrast door de lekkere smaak van dit water, hadden de soldaten het er over, dat dit water wel eens zou kunnen helpen bij het genezen van ziekten. Spoedig bereikte dit bericht hun commandant .Ook hij probeerde zijn ziekte te laten genezen door middel van dit Borjomi water. En raadt eens wat er gebeurde, hij werd genezen van zijn aandoening door dit bronwater.
Een aantal gouden medailles en diploma’s, dit naar aanleiding van diverse testen alwaar het water als perfect werd geclassificeerd, verkreeg Borjomi water op verschillende internationale beurzen.
Vandaag de dag is het Borjomi Mineraal water - wereld beroemd - als een medisch - en tafelwater.
**We verlieten Tbilisi **vroeg in de morgen. Een drukte van belang is het naar de uitvalswegen van Tbilisi. Niets voor niets is Tbilisi de hoofdstad van Georgië. Echt een bezige bij is deze stad. Eenmaal buiten de stad zie je internationale **straatmarkten, **voor mensen die daar marktstands hebben op deze, voor mij, overvolle markt, om hun handelswaar, uit binnen - en buitenland, aldaar te verhandelen. Mensen uit omringende landen van Georgië kennen deze markt en komen er in grote getale heen om boodschappen te doen. Echt de moeite waard om daar eens op een verloren dag (bestaan deze echt in Georgië?) heen te gaan en je slag te slaan. We hebben nu geen tijd, we gaan naar Borjomi.
Via KAKGETHI, de wijngebieden, olie ja knikkers, marktjes, paarden en wagens van tijd tot tijd op de tweebaansweg , rijden we na een tijdje de heuvels in. Hier is het landelijk en rustig. Na weer een tijdje bereiken we Borjomi, gelegen in een groen dal , vol met bomen. Een snel stromend riviertje deelt de plaats Borjomi in twee gedeeltes… In Borjomi zijn: Gekleurde huizen, gewone oude huizen, een hangbrug over de rivier die uiteindelijk lijdt naar een rustiek aangelegd - en rustgevend park alwaar we de eerste bronnen tegenkomen. Je kan natuurlijk het extra gezuiverde water in de winkeltjes kopen, maar je kunt natuurlijk ook vers van de bronnen je water gratis aftappen. Op diverse plaatsen in de stad en nabij de bronnen, kan je lege 5 liter - en andere formaten doorzichtige jerrycans kopen. We kopen een 2 liter jerrycan, gaan naar de bron en vullen de kan met bronwater. Het water ruikt vreemd en smaakt een beetje zout, naar ijzer of zoiets. Geef mij maar het gebottelde Borjomi water, dat is veel lekkerder. In het rustgevende parkje, dat heel netjes is onderhouden, is er ook een kabelbaan. Voor een paar centjes gingen we naar boven. Een machtig uitzicht over het Borjomi dal, je kunt hier geweldig foto‘s ,maken. Boven op deze platte heuvel is een speeltuin, een restaurant, verder niet zoveel te beleven. Maar toch: het uitzicht is heel mooi. Dus toch maar goed dat we dit gedaan hebben.
We konden terug gaan lopen maar gingen toch liever met de kabelbaan. Weer op de begane grond aangekomen, zijn we verder het plaatsje Borjomi gaan verkennen. Het stikt er van de restaurantjes, van simpel tot heel speciaal. Mannen zitten in groepen of kaart te spelen of een soort van schaakspel te spelen. Hier zou je uren kunnen genieten van mensen kijken, een boek lezen, spelende kinderen, het aanhoren van het ruisen van het stromende vlugge riviertje, en nog veel meer.
In de bossen van Borjomi zijn schitterende huizen te zien, zou daar zich de kuurcentra bevinden. Ik vergeet het te vragen aan Nutsa…Bent u geïnteresseerd omdat te weten te komen, neem dan contact met haar op. Nutsa zal het beslist wel weten.

**Nog wat meer informatie over de plaats Borjomi.
**Borjomi is sinds oude tijden gebruikt als de zuidelijke grenspoort van Georgië. In de nauwe ravijnen zijn heel wat oude vijanden verslagen…Forten en kastelen die gebouwd zijn op de heuveltoppen, informeerden elkaar over de aankomst van de vijand. Ze creëerden een complex alarm systeem door middel van het maken van grote vuren op de heuveltoppen.
Twee van deze sterk gebouwde forten getuigen ons over de vijandelijkheden in het verleden en 2 middeleeuwse torens zijn nog zichtbaar aanwezig op de heuvels en in de omgeving van de stad. Deze behoren tot de feodale Heren van Borjomi, de Avaloshvilis en de torens hebben de namen Petre en Gogia.
Het Park en de Minerale waters.
Het park met het Minerale water van Borjomi is geweldig gedurende alle seizoenen van het jaar. Het is moeilijk om te zeggen welk seizoen het meest plezierig is. Alle seizoenen hebben hun eigen uitstraling.Het park is in het centrum van Borjomi en van de recreatie en is voor een groot deel beplant met diverse soorten van bomen.
In het jaar 2005 hernieuwde - en herbouwde de president van Georgië deze plaats. Prachtige uitzichten, naturel warm mineraal water in het midden van het park, paarden carrousels, een film theater , fonteinen, paviljoenen, zwembaden en andere attracties die het de bezoekers (van elke leeftijd) naar de zin zal maken.
Vanuit het park is een 3 kilometer lange wandeling te maken door een prachtig natuurlijk woud, alwaar je warme sulfer bron vind, die het hele jaar door aan het stoom afblazen is.
Daarbij die bron zijn twee zwembaden, de ene is voor volwassenen en de kleine is voor de kinderen.
En wil je dan daar gaan eten waar de Georgiërs en niet zo vaak de toeristenbussen heengaan, kom dan in Borjomi naar:

 1. restaurant : “LIkani”
 2. Een leuke bar " Chitakhevi"
  3 Voordat je in Borjomi aankomst, is er een interessante plaats, een dorpje met de naam Akaldaba. Het is gelegen op een hoge berg en vandaar uit zie je Borjomi. De natuur is hier prachtig en hier is ook het kasteel van Koning Tamar. Ik weet zeker dat er praktisch nog nooit een toerist hier geweest is.
  Dat Nutsa mij van al hierboven genoemde zaken heeft laten genieten is zeker.
  Op de terugweg hebben we voortreffelijk gegeten iets buiten Borjomi, in een van houten palen gemaakte restaurant, met een overhangend balkon over de rivier.
  Een orkestje speelde heerlijke Georgische muziek en de Georgiërs zaten bijna allemaal mee te zingen. Dat werkt toch aanstekelijk!
  Enige glazen yaya (een soort van Georgische sterke drank) en wijn maakten de maaltijd compleet. Proost!
  Later op de dag reden we terug naar mijn hotel in Tbilisi.
  Ik ging verder op onderzoek uit in Georgië.
  Ik wil de nationale parken bezoeken zoals die van;
  Algeti, Borjomi, Kazbegi, Tblisi, Kabuleti, Vashlova, Tusheti, Kolkheti, Lagodekhi en Mrtira.
  Of een verder bezoek aan alle regio’s in Georgia brengen zoals die van;
  Tbilisi, Kakheti, Sighnaghi, Telavi, Mtskeheta, Mtianeti, Inner Katreli, Samstkhe, Java Khetr, Imereti, Racha, Lechkhumi, Svaneti, Samegrela, Guria en Adjara. Ik wilde op de hoogste berg van Europa, gelegen in Georgië, per heli staan.
  Zoals u ziet, wensen en mogelijkheden genoeg.
  Voor meer informatie over Georgië, vraag mijn reisbegeleidster Nutsa Jorbenadze via www.exotour.ge

P.S.: Nutsa haar vader en moeder verbouwen op hun landgoed druiven. Deze druiven worden in september geplukt en verwerkt tot uitstekende wijn. Rond deze pluk zijn grote feesten. Nutsa heeft me uitgenodigd om in september bij haar familie te gast te zijn.
Fred Vorstenbosch
Juni 2009.