foto uitstapjes in Nederland en Belgie

Helaas is het niet altijd vakantie… Maar toch kun je ook dichtbij huis leuke uitstapjes maken! Denk aan een trip naar een bijzondere locatie, of een bezoek aan een museum of fototentoonstelling elders. Heb jij tips? Zet ze hier neer!

In het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam is t/m 25 mei 2014 de tentoonstelling ‘Framing Sculptures’. De kunstenaars Brancusi, Rosso en Man Ray legden op geheel eigen wijze hun (veelal) beelden vast op de gevoelige plaat. Hun stijlen en het doel van hun fotografie verschilt nogal, wat het een interessante tentoonstelling maakt. Doordat je zowel het voorwerp ziet als de bijbehorende foto('s), krijg je een goed beeld van de mogelijkheden van de camera. En dat in een tijd zonder fotoshop :slight_smile:

Hier een link naar de tentoonstelling: http://www.boijmans.nl/nl/7/kalender/calendaritem/1363/brancusi-rosso-man-ray

Ook de rest van het museum is een bezoekje waard. In de meeste zalen mag je zelf foto’s maken, dus je hebt de mogelijkheid om de inspiratie die je bij bovengenoemde tentoonstelling hebt opgedaan meteen in de praktijk te brengen. Hoe leg je een kunstwerk vast? Wat wil je de kijker meegeven?

http://www.ikreis.net//images/wwz_jenny_smit.jpg

DOEL - BELGIE

Afgelopen weekend ben ik in Doel geweest. Doel is een dorpje onder de rook van Antwerpen, wat door de plannen om de haven van Antwerpen uit te breiden de afgelopen jaren meer en meer veranderd is in een spookdorp. Veel huizen staan leeg, een aantal is al aardig in verval, en muren zijn voorzien van de meest uiteenlopende graffitikunstwerken. Zie ook de beschrijving op Wikipedia.

De kleuren van de graffiti en de sfeer maken Doel tot een veelbezochte bestemming voor fotografen. De huizen mag je overigens niet binnentreden.

Bij deze mijn fotoimpressie van het dorp via Facebook.

Eind deze maand, op zaterdag 24 en zondag 25 mei, worden de Veluwse fotodagen georganiseerd. Er zijn workshops, lezingen, je kan je portfolio laten bekijken en nog veel meer! Om eerlijk te zijn weet ik niet of dit evenement vaker georganiseerd is, maar ik heb me in ieder geval opgegeven.\

Na afloop van mijn bezoek zal ik hier een verslagje plaatsen. (En aangezien ik op zaterdag ga, kan de snelle beslisser wellicht een bezoek op zondag brengen.)

Bij deze de link van de organisatie: http://www.veluwsefotodagen.nl/.

Een kort verslagje van de Veluwse fotodagen, de snelle beslisser kan er vanmiddag nog heen!

Met de auto ben ik naar Kootwijk gereden, waar op een camping meer dan voldoende parkeerplaatsen waren voor alle bezoekers van de veluwsefotodagen. Shuttlebussen brachten mensen naar radio Kootwijk: bij het oude radiogebouw kon niet geparkeerd worden.

Op het terrein waren vele stands van diverse merken camera’s, printers en accessoires. Er werden natuurreizen aangeboden en er werden boeken en gooddies verkocht met natuurfoto’s erop. Daarnaast waren er rondleidingen (door het gebouw en door het natuurgebied), informatieve workshops, video’s/documentaires en diverse lezingen. Voor kinderen was er een aangepast programma.

De sfeer was goed, zeker omdat er voldoende mogelijkheid was om ook even lekker in het zonnetje te zitten. Uiteraard werd er ook voor de inwendige mens gezorgd.

Ik heb beslist niet alles gezien en gedaan wat me interessant leek. Maar dat komt wellicht volgend jaar :slight_smile:

http://www.ikreis.net//images/wwz_IMG_8821.jpg

Afgelopen week wilde ik weer eens met de macro-lens op pad. Er zijn natuurlijk vele kleine verwerpen die je met een macro-lens kan fotograferen, maar ik wilde graag kleine beestjes (insecten) op de foto zetten. Insecten kun je het beste 's morgens vroeg fotograferen. Het is dan nog redelijk koel, en insecten zijn dan nog minder actief. Daardoor zitten ze stiller en zijn ze makkelijker vast te leggen./

Ik wilde echter graag vlinders fotograferen, maar de vlinderstruik in mijn tuin trekt zelden een vlinder. Ik besloot daarom naar de vlindertuin van de Botanische tuinen in Utrecht te gaan.

De Botanische tuinen zijn gratis toegankelijk voor medewerkers van de Universiteit Utrecht en voor mensen met een museumjaarkaart. Anders betaal je EUR 7,50. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd, deze zijn op de website terug te vinden. Het vlinderfestival wordt elk jaar gehouden van half juni tot half september. Uiteraard zijn er in de tuinen ook een ruim scala aan bomen, bloemen en andere planten te vinden. Het is heerlijk om op een (zonnige) middag door de tuinen te wandelen.

Meer informatie is te vinden op http://www.uu.nl/nl/botanischetuinen/Pages/default.aspx.

http://www.ikreis.net//images/wwz_fotoof140704img_9125.jpg

Glow in Eindhoven is net voorbij, maar de komende weken (maanden) zijn er verschillende andere leuke festivals met licht.

In de botanische tuinen in Science Park Utrecht (de uithof) is van 21 november tot 4 januari het China Light Festival. Hier vind je mooi verlichte panda’s, draken en nog veel meer. Zie ChinalightUtrecht.nl – Domstad voor meer info.

In Amsterdam is het jaarlijks terugkerende illuminated. Door het centrum lopen verschillende routes. Zie http://www.amsterdamlightfestival.com/programma/ voor meer info.

Ken jij meer festivals die de moeite waard zijn voor fotografen?

Vrijdag heb ik China Light Festival in Utrecht bezocht. Kaarten kun je vooraf op de website bestellen, of aan de deur kopen.

Bij deze een (kort) fotoverslag: http://ow.ly/EK1Hk

http://www.ikreis.net//images/wwz_141121-fotoof-IMG_5163.jpg

Urbexen? Foto’s maken in verlaten steden/gebieden?

Lees hier mijn reportage van een dagje fotograferen in Doel, Belgie.

http://www.ikreis.net//images/belgie_doel_2.jpg

Behalve China Light zijn er op dit moment nog meer leuke festivals met lichtjes. Gisteren bezocht ik het Amsterdam Light Festival.

Lees hier mijn artikel over het festival. Mét leuke winactie!

http://www.ikreis.net//images/nederland-amsterdam-light6.jpg

Ik ben zelf de laatste tijd de natuurgebieden in de buurt van Venlo aan het afgaan voor te fotograferen. Als je hier in de buurt woont. Net over de grens bij Duitsland heb je een mooi stukje natuur. (5-10 minuten met de auto ongeveer vanaf Venlo, genaamd Wittensee. Echt schitterend vond ik het daar, met veel water en vogels. Je kunt er ook de andere kant op, Krickenbeckerseen, ook veel water.

Ander gebied Jammerdal, water, en wat zandduinen, je kunt hier prima wandelen

En Reindersmeer in de buurt van Well. Ook heel mooi natuurgebied met duinlandschap, water en bossen. Ik hoop nog meer te kunnen ontdekken. Heb alledrie de gebieden in winter/herfst bezocht, maar de lente, of zomer lijkt het ook ideaal om te bezoeken.

Leuk, die ken ik niet! Kun je hier een paar foto’s posten?

Deze zijn van Reindersmeer

Deze zijn van Wittsee, net over de grens bij Venlo. Het is daar overigens veel groter. Veel vogels, maar heb je wel een camara met betere lens voor nodig., althans, mijn camara zoomt ver niet zo mooi in

Jammerdal

Is ook wat groter dan dit stukje wat ik toen gelopen heb. Was net voor zonsondergang, dus fotos zijn niet zo super

Leuk!!!

Gisteren bezocht ik in Newcastle de ‘Wildlife Photographer of 2014’ tentoonstelling. Deze tentoonstelling is echter ook in het museon in den Haag te zien. Een aanrader voor iedereen die van reizen, fotografie en natuur houdt.

http://www.museon.nl/nl/tentoonstellingen/wildlife-photographer-year-2014