Extreem lange hittegolf in zuiden Australië

Extreem lange hittegolf in zuiden Australië

Het zuiden van Australië beleeft momenteel een van de langste hittegolven ooit. De hittegolf is helemaal bijzonder, omdat deze gedurende de meteorologische herfst plaatsvindt.
Zondag werd het in Adelaide 40,2 graden in de stad. Op het vliegveld was het 39,1 graden. Maandag was het in de stad opnieuw heet met een temperatuur boven de 37 graden. Daarmee is sprake van 8 dagen achtereen met een temperatuur hoger dan 35 graden. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1934.

Wanneer dinsdag opnieuw de temperatuur boven de 35 graden komt, is sprake van de langste hittegolf sinds 1860. Bovendien is dit een nieuwe record voor de hele staat South-Australia. Of dit daadwerkelijk gebeurt is nog spannend. De Australische meteorologische dienst verwacht slechts een temperatuur van 34 graden.

(Bron: Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie)

Hitte in zuiden Australië duurt voort http://www.vwkweb.nl/cms/images/M_images/printButton.png http://www.vwkweb.nl/cms/images/M_images/emailButton.png

De hittegolf in Adelaide in het zuiden van Australië duurt voort. Nu al 11 dagen achtereen is de temperatuur dagelijks boven de 35 graden gekomen.

De hittegolf is bijzonder omdat sprake is van de langste hittegolf sinds 1860. En bijzonder omdat momenteel de meteorologische herfst plaatsvindt. Afgelopen zondag en maandag werd het zelfs 40 graden. De hitte is een gevolg van een krachtig hogedrukgebied, waardoor noordelijke winden worden aangevoerd.

Door de hittegolf zijn zeker 50 mensen opgenomen in een ziekenhuis. Trein en tramverkeer moeten hun snelheid aanpassen omdat de rails onbetrouwbaar is geworden. Voorlopig wordt aanhoudende hitte verwacht.

De hitte in het zuiden vormt geen bedreiging voor het Australische record. Dat staat op naam van de Marble Bar in het noordwesten van Australië. In de zomer van 1923 – 1924 steeg de temperatuur 160 dagen lang dagelijks boven de 37,8 graden.
(Bron: Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie)