Breda (onderdeel van de Oranje-route Nederland)

Breda (ligt in de Provincie Noord-Brabant)

Breda, vooruit De Klokken luiden,
Breda, gij zijt de parel van het Zuiden.

Refrein van het Bredase volkslied (1929) van Tony Smits van Waesberghe

Breda is ontstaan uit een nederzetting waarvan in 1125 voor het eerst melding is gemaakt. De nederzetting lag op een uitloper van uitgestrekte zandgronden. In de 12e eeuw werd er aan de rechterzijde van de rivier de Mark een burcht bij deze nederzetting gebouwd.

Breda is een historische stad en heeft een rijk verleden. De naam Breda is afgeleid van Brede Aa. De rivieren de Mark en de Aa komen samen in Breda. Zo onstond de naam Brede Aa en werd later veranderd in Breda. In 1252 kreeg Breda stadsrechten.

Breda is een gezellige cultuur en winkelstad.

In 1350 wordt Breda door de Hertog van Brabant verkocht aan de Hollandse edelman Jan de Tweede van Polanen, Heer van Breda. Hij liet van de burcht een kasteel bouwen. Doordat het geslacht van Polanen in de mannelijke lijn uitsterft en de kleindochter Johanna van Polanen in 1403 met de Duitse edelman Engelbrecht de Eerste van Nassau trouwt komt Breda en het kasteel in handen van de familie van Nassau. Uiteindelijk kwam Breda en het kasteel in handen van Willem van Oranje die jarenlang in het kasteel van Breda heeft gewoond. Tot de Tachtigjarige Oorlog hadden de graven van Nassau hun residentie in Breda. Door de Spaanse oorlog kreeg het kasteel een militaire functie. In 1590 kwam de stad in handen van Prins Maurits door middel van de list met het turfschip van Breda. Stadhouder-Koning Willem de Derde voltooit het kasteel tussen 1686 en 1695 en het kasteel krijgt de naam Prinsenhof. Koning Willem de Eerste stelt in 1826 het Kasteel van Breda ter beschikking aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA). De kasteeltuin is vanaf 1812 een park (Valkenberg) voor het publiek en dankt zijn naam aan een valkenhuis. Het Kasteel van Breda ligt in het centrum van de stad en is op de jaarlijkse Brabantse Kastelendag voor 1 dag toegankelijk voor het publiek.

De Grote of Onze-Lieve-Vrouwenkerk staat in het centrum van Breda aan de Grote markt. In 1410 is men met de bouw van deze kerk begonnen. In 1566 vond ook hier de beeldenstorm plaats. De kerk is nu een Protestantse kerk. In de Prinsenkapel bevindt zich het praalgraf van Engelbrecht de Tweede van Nassau en zijn vrouw. Prins Willem van Oranje heeft deze kerk vaak bezocht en zou ook hier begraven worden maar omdat Breda in die tijd bezet was door de Spanjaarden zijn hij en na hem de regerende nakomelingen bijgezet in de Grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe kerk in Delft.

Op de Grote markt wordt nog steeds 2 maal per week markt gehouden wat een gewoonte is vanaf 1321. Het stadhuis op de markt is van 1776.

Het Begijnhof werd in de 12e eeuw gesticht en ligt in het centrum van Breda. Het bestaat uit huisjes en een kleine kerk rondom een kruidentuin. Sinds de 12e eeuw waren de Begijnen een beweging van vrome katholieke vrouwen. Zij leefden in kuisheid en een leven van bezinning maar legden niet een gelofte van trouw en armoede af. Het Begijnhof lag oorspronkelijk dichter bij het kasteel maar in 1525 besloot graaf Hendrik de Derde van Nassau-Breda het kasteel te verbouwen tot een renaissance paleis. Geen plaats meer voor de Begijnen dus moesten ze verhuizen naar een nieuw Begijnhof aan de Catharinastraat.

Het Begijnhof met het kerkje in neoclassicistische stijl

De Waalse kerk is in 1440 gesticht door Johanna van Polanen en een eeuw later geschonken aan de Begijnen. De Waalse kerk staat naast het Begijnhof. Na 1590 werd de kerk weer afgenomen en ingericht als Waalse kerk. De kerk is nu een Protestantse kerk. In 1837 kregen de Begijnen een eigen kerkje in neoclassicistische stijl.

De Lutherse kerk uit 1782 is van oorsprong een schuilkerk. Alleen de Hervormden in de tijd van de Republiek der Verenigde Nederlanden mochten een herkenbaar kerkgebouw hebben. De kerk werd door de Lutheranen gebouwd achter het huis en Repos Ailleurs genoemd (rust elders).

De oude Haven van Breda lag bij het Spanjaardsgat in de buurt van de Grote markt. Veertig jaar geleden werd de haven gedempt en is nu (2007) weer hersteld als haven van Breda. Langs de kade zijn gezellige terrasjes.

Vlakbij het centrum is een groot parkeerterrein de Vlaszak. In de buurt van de parkeerplaats staat een kunstwerk van staal en is van de Israelische kunstenaar Menashe Kadishman. Het kunstwerk stelt een Bijbels verhaal voor van Abraham die de opdracht krijgt zijn zoon Isaac te offeren. Op het laatste moment weet een engel Abraham tegen te houden. Een ram die verstrikt geraakt is in het struikgewas wordt geofferd. Abraham werd hiermee op de proef gesteld.

Parkeren: In de stad zijn voldoende betaalde parkeerplaatsen.

**De omgeving **van Breda is bosrijk vooral ten zuiden van Breda. Het Mastbos is het oudste cultuurbos van Nederland. Het Liesbos en het Ulvenhoutse bos zijn ook mooie bossen. Naar het zuid-oosten loopt het bosgebied over in de Chaamse bossen en het bos en vennengebied van Strijbeek.

Camping: Mij is geen camping met goede faciliteiten in de omgeving van Breda bekend. Wie weet een camping met goede faciliteiten in de omgeving? Plaats dan een bericht in het berichtenblok onder dit artikel.

Voor nog meer Toeristische Tips, evenementen, campings in binnen en buitenland en het reiscafé zie Kamperen Forum

Kamperen Forum

ik heb zelf op een goede boerderijcamping net buiten Breda gestaan het heet mini camping hoondert en ligt aan de overaseweg 204. Ik heb hier gezeten omdat ik in breda studeerde maar zonder kamer zat. De mensen van de camping zijn erg vriendelijk, het is lekker landelijk gelegen, maar met de fiets en auto zit je ook zo in de binnenstad van breda