Ayers Rock in Australië voor altijd gesloten voor klimmers

Ayers Rock in Australië voor altijd gesloten voor klimmers

Eén van de bekendste symbolen van Australië, de enorme zandsteen Uluru of Ayers Rock in de woestijn in het midden van het land, zal voor altijd gesloten worden voor klimmers. De autoriteiten van het nationale park willen daarmee de oorspronkelijke bevolking tegemoet komen die de steen als heilig monument vereert. Het plan had woensdag echter felle discussies uitgelokt.

Vaticaan
Ayers Rock trekt elk jaar 350.000 bezoekers aan. Een derde daarvan beklimt de drie kilometer lange en 347 meter hoge rotsformatie ongeveer 440 km ten zuiden van Alice Springs. De bevoegde minister van Toerisme Chris Burns is tegen de plannen. “We hebben een volledige sluiting nooit verdedigd en zullen dat ook nooit doen”, zegt hij. De oorspronkelijke bevolking, de Mutitjulu, spant zich sinds 1985 echter in voor de afsluiting van het gebied rond de Uluru. “Je kan ook het Vaticaan niet beklimmen of boeddhistische tempels”, zegt hun woordvoerder Vince Forrester op de radio. “Net zo moeten ook andere religieuze plaatsen gerespecteerd worden.”

Oktober 2011
De Mutitjulu verzoeken bezoekers nu al afstand te houden. Volgens de plannen zal de toegang vanaf oktober 2011 formeel afgesloten worden. De rotsformatie ontstond waarschijnlijk meer dan 500 miljoen jaar geleden door het klonteren van sedimenten, die later door bewegingen van de aardkorst naar boven werden gedrukt. De Uluru behoort vermoedelijk tot een keten van bergen, die door erosie verdwenen zijn. Het gesteente heeft een hoog ijzergehalte en is daarom rood. (dpa/lpb)

Bron: HLN

Ayers Rock wordt taboe voor toerist
De Aborigines hebben een belangrijke zege geboekt in de strijd voor erkenning en respect van hun cultuur.
Het ziet ernaar uit dat Uluru, voorheen Ayers Rock geheten, binnenkort wordt gesloten. De beheerder van de markante, roodgekleurde rots, National Parks Australia, wil een verbod op het beklimmen van de berg.

Uluru is een wereldwijd bekend Australisch symbool en trekt ieder jaar ruim 350.000 bezoekers. Veel toeristen beklimmen deze puist, tot grote ergenis van de inheemse Anangu-stam. Voor hen is Uluru één van de belangrijkste heilige plaatsen in Australië.

“In de reisgids Lonely Planet staat dat het beklimmen van Uluru gelijk staat aan het door een moskee wandelen tijdens een gebed. Dat klopt wel, voor de traditionele eigenaren van dit land, de Aborigines, is de rots een heiligdom en staat het beklimmen gelijk aan heiligschennis. Dat is de voornaamste reden voor het verbod”, aldus Peter Cochrane, directeur van National Parks Australia.

Uluru is van dichtbij én veraf een indrukwekkend fenomeen in een verder kaal en verlaten landschap. Borden rondom de rots vertellen de geschiedenis en betekenis ervan. Bij de Aborigines doen verschillende verhalen de ronde over de reden waarom de plek heilig zou zijn.

Op een aantal van die borden ronde Uluru staat ook ‘please don’t climb’, met daarbij de uitleg van Aboriginalleiders waarom zij dit liever niet hebben.

Toch heeft National Parks Australia het klimmen jarenlang toegestaan, wat vaak niet zonder gevolgen was. Sinds de klim in 1975 officieel werd geopend, lieten 35 mensen het leven. Niet verbazingwekkend als je voor de 346 meter hoge rots staat en de steilheid van de klim ziet. Langs een dun ijzeren koord zwoegen toeristen omhoog, per dag ongeveer 250.

“De klim is gevaarlijk en vaak is het te winderig of veel te warm om klimmen toe te laten. Ieder jaar vallen er enkele gewonden”, zegt Cochrane. “Op dagen dat de weersomstandigheden gunstig zijn, laten wij altijd de keuze aan de bezoekers.”

Nu lijkt daar dus een einde aan te komen, tot opluchting van de Aboriginalbevolking. Al jaren strijden de Aborigines voor meer erkenning van hun cultuur en cultuurschatten. Vooral economische belangen, zoals toerisme rondom Uluru, werkten dit vaak tegen.

De laatste jaren lijkt de Australische overheid een ommezwaai te maken en meer oor te hebben voor de wensen van de oorspronkelijke bewoners. Eerder verwierf de inheemse bevolking al met succes de eigendomsrechten van grote stukken Australisch land en van visgebieden in het noorden.

Vorig jaar bood de Australische premier Kevin Rudd publiekelijk excuses aan voor het leed dat de Aborigines hebben geleden sinds Britse kolonisten in 1788 voet op Australische bodem zetten.

Niet iedereen is het eens met het verbod op beklimming van Uluru. “De klim is een wereldberoemde toeristenattractie. Mensen moeten zelf kunnen beslissen. We kunnen een Australisch icoon niet zo maar sluiten”, aldus de milieu-woordvoerder van de Australische oppositie, Greg Hunt.

Uluru werd in 1872 voor het eerst in kaart gebracht. Tot 4 september van dit jaar kunnen Australiërs bezwaar maken tegen het voorgestelde klimverbod. Daarna zal Milieuminister Peter Garrett zich buigen over het voorstel van National Parks Australia. Op zijn vroegst zou de beklimming van Uluru dan in oktober 2010 voorgoed verleden tijd zijn.

Bron: BN de Stem

Niet verkeerd dat er steeds meer naar de Aboriginals geluisterd wordt, deze mensen hebben al genoeg meegemaakt. Een klimverbod zou niet verkeerd zijn. Ik heb ervaren dat het vooral de Japanners waren die graag om hoog klommen. Het gebied om Uluru is ook prachtig, zouden ze dat ook willen sluiten? Ik neem aan van niet.

In november was het nog steeds te beklimmen. Alleen op de dag dat ik er was niet omdat de regen met bakken uit de lucht kwam.

Overigens, na 'n hele slechte indruk gekregen te hebben van de aboriginals in Alice Springs, denk ik dat ze Ayers Rock gewoon gebruiken om hun willetje door te drijven omdat ze verder niets te vertellen hebben in het land. Zo te merken aan hun omkoopbare gedrag (ze willen beslist niet op de foto vanwege hun geloof maar voor 'n paar dollar verdwijnt hun bezwaar) zit dat geloof niet zo diep.

the aboriginals in alice springs kan en mag je niet vergelijken. het feit dat je dit zo ziet is wat ze zo’n naam geeft. ik ben op bezoek geweest bij een “echte” stam en heb niks anders dan respect voor ze. en uluru is vanaf de grond al machtig om te zien dus daar mogen wij als toerist al blij om zijn.

Ik heb meer problemen met het feit dat je $25 moet neerleggen per persoon om het National Park binnen te mogen. Ze zeggen dat het dan wel voor 3 dagen is, maar je mag niet slapen in het park zelf. Even buiten het park hebben ze wel een toeristendorp aangelegd waar je tegen woekerprijzen kan overnachten.

De Aboriginals, tenminste wat ik ervan gezien heb, je ziet ze meestal op straat ergens hangen of liggen. De meesten hebben een drankprobleem. Het geeft in steden inderdaad niet zo’n fijne indruk, vooral niet als ze beginnen te ruziën voor de plaatselijke Liquor Store. Maar ze zijn niet zomaar zo, er is ze veel onrecht aangedaan en hebben veel moeten meemaken. Denk maar aan de gestolen generatie of het feit dat de enige stukken reservaat die ze hebben, over het algemeen in zeer droge en slechte gebieden ligt.