Australië Eert Nederlandse Ontdekker Met Park

Dirk Hartog was in 1616 de eerste Europeaan die voet zetten op Australische bodem, hij krijgt nu als eerbetoon een nationaal park op de plek waar hij dat deed.

Je kunt natuurlijk al raden waar dit nationaal park dan komt, inderdaad op het Dirk Hartog-eiland. Op dit eiland zette de Nederlandse zeeman voet op Australische grond en liet er een tinnen bordje achter als bewijs van zijn ontdekking. Het bordje licht overigens in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Onze Dirk was met zijn schip op weg naar Batavia (nu Jakarta) en werd uit koers geblazen. Hij kwam in het westen van Australië terecht en schreef geschiedenis.

Het 60.000 hectare grote Dirk Hartog-eiland werd 150 jaar gehuurd door een Australische familie die er een veeboerderij hielden. Vijftien jaar geleden begonnen de Australische overheid en de familie te onderhandelen om het eiland om te bouwen tot een nationaal park, nu is het dan eindelijk zo ver.

De premier van de provincie West-Australië, Geoff Gallop, sprak van een mijlpaal voor zijn land. Volgens hem kan het park bijdragen aan het historische besef van de Australiërs.

Wanneer het park klaar is is nog niet bekend.

Bron: Nu.nl