Algemene informatie Albena

:bulgaria:Albena:BULGARIA:

Karakteristiek
Levendige, groene badplaats met voor de gehele plaats een zandstrand, waarlangs voor een groot deel een promenade loopt.
Er is een deels autovrije weg, met een ononderbroken reeks aan op toeristen gerichte kraampjes, die de plaats in tweeën deelt. Aan de landzijde hiervan is een hellend, dicht bebost, parkachtig deel met verspreid diverse hotels en toeristische faciliteiten. De plaats is speciaal voor het toerisme opgezet in de jaren '70 en er is nauwelijks autoverkeer. Enkele hotels
dragen nog het stempel van het vroegere socialisme, maar het grootste deel van de hotels is de laatste jaren gerenoveerd en ziet er verzorgd uit. Er is zeer veel vermaak voor kinderen, zoals diverse speeltuinen, kleine permanente kermissen en zwembaden. De plaats wordt dan ook veel door families bezocht. Op het vrij volle strand zijn veel gemotoriseerde watersporten. Er zijn tevens enkele kuurmogelijkheden.

Situatie
**Ligging: **in het noordoosten van Bulgarije, aan de Zwarte Zeekust, ten noorden van Goudstrand.
**Afstanden: **vliegveld Varna 40km. Balçik 10km. Goudstrand 15km. Varna 33km.
**Directe omgeving:**direct achter de plaats is de verkeersweg naar Varna en Balçik. Landinwaarts is de omgeving bosrijk en heuvelachtig en ten noordoosten zijn steile kalksteenwanden tot aan zee. In het zuiden wordt de plaats begrensd door een natuurreservaat en een riviertje dat uitmondt in zee.

Plaatsbeschrijving
**Type plaats: **badplaats.
**Soort publiek: **vnl. families met kinderen en stellen (hele seizoen). Vnl. jongeren (hoogseizoen).
**Nationaliteiten: **vnl. Europeanen (hele seizoen). Vnl. Russen (hoogseizoen).
**Opbouw plaats: **een deels voor autoverkeer afgesloten weg met daarlangs het centrum scheidt de plaats in 2 delen. Aan de zeezijde hiervan is een deel met de uitstraling van een levendige badplaats, aan de landzijde is een bosrijk, parkachtig deel op een heuvel.
**Algemeen: **aan de zeezijde van de deels autovrije weg staan verspreid diverse vrij grote hotels in een lichtglooiende, groene omgeving.
Het merendeel hiervan ligt in parkachtige tuinen met zwembaden die grenzen aan de promenade achter het strand. Hierlangs zijn diverse eet-, drink- en souvenirkraampjes, speeltuinen en een kleine permanente (kinder)kermis. Aan de landzijde van de deels autovrije weg liggen tegen een beboste helling diverse hotels en is er bungalowachtige laagbouw. De hotels in dit parkachtige deel zijn grotendeels met elkaar verbonden door voetpaden met treden. Verspreid staan diverse bankjes.
Langs de toegangsweg tot de plaats zijn een groot sportstadion en velden, enkele openbare gebouwen, het busstation, een checkpoint met slagbomen en een hoog hotel. Evenwijdig aan deze toegangsweg is een rustige weg waarlangs enkele eenvoudige, in bungalowstijl gebouwde hotels zijn. Ten zuiden van deze weg, die haaks op de kust loopt, is een
natuurreservaat met camping. Aan de uiterste zuidrand wordt de plaats begrensd door een riviertje dat in zee uitmondt.
Drukte: in de plaats is nauwelijks autoverkeer. Slechts een beperkt aantal auto’s, waaronder taxi’s, wordt door de politie toegestaan de plaats binnen te rijden. De plaats is met name langs de kust zeer levendig. In het hogergelegen, parkachtige deel is het veel rustiger.
**Centrum: **groot centrum langs de autovrije weg die de plaats in tweeën deelt. Het centrum begint bij de winkelgalerij onder het grote, opvallend hoge hotel Dobrudja. Vanaf hier is een ononderbroken reeks van kraampjes met souvenirs, (namaak) merkkleding, portretten, fruit, drankjes en cd’s. Deze loopt tot een enigszins verwaarloosd winkelcentrum vlak achter het
strand. Het centrum is autovrij.
**Winkels: **ca. 50, vnl. op toeristen gerichte winkels, zoals kledingwinkels, juweliers, souvenirwinkels en enkele fotozaken. Ligging: in het centrum. Verder enkele winkels bij hotels, waaronder een kleine concentratie bij hotel Malibu. Langs de promenade tevens veel (permanente) kraampjes met frisdrank, fruit, haakwerk, cd’s, portretten/schilderijen, souvenirs en kraampjes waar haar wordt gevlochten.

Strand
**Beschrijving: **Albena-strand: vnl. bestaande uit zand. De zeebodem loopt vrij geleidelijk af. Het strand ligt voor de gehele plaats. Achter het grootste deel van het strand is een promenade met diverse bankjes en verspreid ijscokarren, drankkraampjes en souvenir/ kledingkraampjes. Aan de zuidrand wordt het strand onderbroken door een riviertje en grenst het aan een atuurgebied.
In noordoostelijke richting is het strand smaller. Afmeting: 4.5km lang (loopt door buiten de plaats), 10-50m breed.
Faciliteiten: ligbedden (€ 3.00), ligbedden met matras (€ 4.00), ligstoelen (€ 2.00) en parasols (€ 3.00). Verder douches, EHBO, kleedcabines, strandbewaking, toiletten en massagemogelijkheden. Tevens restaurant, bar/restaurant (8) en ijscokar (3).
Faciliteiten voor kinderen: verspreid zijn diverse speeltuintjes en op een plaats zijn elektr. bootjes. Ter hoogte van hotel Laguna Beach liggen een opblaasbare klimwand en springkussens in zee.

Sport / recreatie
**Duiken: **duikschool bij hotel Laguna Beach. CMAS-brevet (€ 240.00), NAUI-brevet (€ 240.00) en IDA-brevet (€ 240.00), Duitstalige en Engelstalige beginnerscursus (Duits en Engels lesmateriaal) v.a. 14 jaar, 1 duik (€ 30.00).
Faciliteiten: opbergruimte(n), transportkarren, vulstation.
**Golf: **niet mogelijk.
**Squash: **mogelijk bij hotel/app. Flamingo.
**Tennis: **Dobrotiza, tegenover hotel Dobrotitsa, 1 baan, gravel (€ 7.75 p.u.), met verlichting (tegen betaling), rackets te huur, les mogelijk. Bij hotel Orchidea en Orchidea Park, 2 banen, gravel (€ 7.75 p.u.), met verlichting (tegen betaling), rackets te huur, les mogelijk. Kaliopa, naast hotel Kaliopa, 3 banen, gravel (€ 7.75 p.u.), met verlichting (tegen betaling), rackets
te huur, les mogelijk. Albena Tennis Center ‘Praga’, tegenover hotel/app. Flamingo, 2 banen, gravel (€ 7.75 p.u.), met verlichting (tegen betaling), rackets te huur, les mogelijk. Verder mogelijk bij diverse accommodaties.
**Windsurfen: **op het strand ter hoogte van hotel Arabella Beach, verhuur van materiaal (€ 5.00 p.u.). Boriana Sport Center, verhuur van materiaal (€ 5.00 p.u.).
**Zeilen: **op het strand ter hoogte van hotel Arabella Beach, verhuur van catamaran (€ 15.25 p.u.).
**Overig: **bananariding, jetski’s, motorboten, parasailing, ringoriding, waterfietsen, waterscooters, waterski’s, bowlingbaan, fitnesscentrum, jeu de boulesbaan, kartbaan, minigolfbaan, paardrijden, ponyrijden, sportveld met doelen, strandvolleybalnet, volleybalnet, paintball, sporthal.

Uitgaan
**Bars: **ca. 15, vnl. toeristische bars. Ligging: in het centrum en langs de promenade. Vrijwel alle bars hebben een terras.
**Discotheken: **2 discotheken, verder diverse discobars. Ligging: verspreid over de plaats. In enkele discobars of discotheken worden tevens stripshows gegeven.
**Eetgelegenheden: **ca. 100, vnl. algemene eetgelegenheden, verder Bulgaarse, Chinese, Indiase en Italiaanse restaurants. Ligging: vnl. achter het strand en bij de hotels, verder verspreid over de plaats. Verspreid door het parkachtige deel zijn tevens enkele vrij eenvoudige eetgelegenheden. Alle gelegenheden hebben een terras. Vrijwel alle gelegenheden hebben tevens een barfunctie.
**Overig: **amusementshal, internetgelegenheid, nachtclub, theater, cultureel centrum. In het theater en het culturele centrum worden in het hoogseizoen vrijwel dagelijks (folkloristische) shows, concerten en cabaretvoorstellingen gegeven. Aan het eind van de promenade, aan denoordkant, is een bar in de vorm van een boot, waar tevens dagelijks shows zijn.

Kinderen
**Overig: **botsauto’s, speeltuin, trampolines, 2 kleine permanente kermissen met o.a. elektr. bootjes en autootjes.

Bezienswaardigheden / excursies
**Excursies: **Boottochtje op de Zwarte Zee.
Bootocht naar Botanische tuin in Balçik.
Natuurreservaat ten zuiden van de plaats.
Rondrit per paardenkoets.
Diverse wandelroutes.

Vervoer
**Bus: **bus van hotel Dobrotitsa naar de hogergelegen hotels Orchidea, Orchidea Park en Ralitsa. Frequentie: regelmatig. Bus via Goudstrand naar Varna. Frequentie: vrij regelmatig. Bus naar Balçik. Frequentie: vrij regelmatig. Bus naar Dobrich. Frequentie: vrij regelmatig. Overige maanden minder frequent. Er is een busstation.
**Taxi: **naar vliegveld Varna ca. € 28.00. Naar Balçik ca. € 10.25. Naar Goudstrand ca. € 10.25. Naar Varna ca. € 17.75.
**Verhuur: **auto’s, fietsen, mountainbikes, (elektr.) familiefietsen.
**Overig: **toeristentrein van het parkachtige deel van de plaats naar het centrum en het strand en een toeristentrein van het busstation naar de zuidrand van de plaats en naar het centrum. Frequentie: regelmatig. Minibus naar Goudstrand, Varna, Dobrich en Balçik. Frequentie: regelmatig.

Diversen
**Medische hulp: **diverse apotheken, diverse artsenpraktijken, (privé-)kliniek.
Dichtstbijzijnde ziekenhuis in Varna.
**Geldzaken: **diverse banken, diverse geldautomaten (Europas, Giropas, Euro/Mastercard, Visa). Wisselkantoor. In vrijwel alle hotels zijn geldwisselfacilteiten.
**Post / telefoon: **postkantoor, telefoonkantoor. Weinig openbare telefoons.