‘Aboriginal Museum goed voor stad’

‘Aboriginal Museum goed voor stad’

           Door ROB MIDAVAINE
        
                 Mike Anderson (47) wordt met ingang van 1 juni directeur van het Aboriginal Art Museum Utrecht (AAMU).             
                                                                           [http://www.ad.nl/multimedia/archive/00142/Aboriginal_142379h.jpg](http://javascript<strong></strong>:launchPopup('http://www.ad.nl/utrecht/3221036/lsquoAboriginal_Museum_goed_voor_stadrsquo.html?service=fotoPopup','fotoPopup',505,380,'yes','no','no','no');)                         

Aboriginals wachten in Canberra op verontschuldigingen. FOTO REUTERS

           Hij volgt Daniëlle van den Broek op.

1 **Waarom wil iemand directeur worden van het Aboriginal Art Museum Utrecht?
**
De afgelopen vier jaar ben ik aan de zijlijn van de culturele sector bezig geweest met het opstellen van een gedragscode voor het goed besturen van culturele instellingen. Nu wil ik dat zelf ook wel eens doen. En het Aboriginal Art Museum is uniek. Het is geen museum van dertien in een dozijn.

2 Wat heeft u met Aboriginalkunst?

Ik heb geen Australische achtergrond, al zou mijn naam dat kunnen doen vermoeden. Een paar honderd jaar geleden is de naam Anderson uit Schotland naar hier gekomen. Mijn affiniteit met Aboriginalkunst komt voort uit mijn belangstelling voor hedendaagse kunst. Aboriginalkunstenaars maken hedendaagse kunst en het is interesssant om verbanden te leggen met andere kustenaars, zoals het AAMU doet.

3 Waarom is Aboriginalkunst werkelijk hedendaagse kunst en geen volkskunst?

De Aboriginals zijn pas in 1971 begonnen met het vastleggen van kunst met verf op doek. Dat is geëvalueerd tot volwaardige hedendaagse kunst.

4 Wat wordt uw eerste expositie?

In het najaar gaat een tentoonstelling van Paddy Bedford van start. Die staat al in de steigers, mijn bemoeienis daarmee is niet groot. Voor 2010 staat al een expositie op de agenda over Cobra en Aboriginal Art.

**5 Wat betekent het AAMU voor de stad Utrecht?
**
Utrecht kan blij zijn met een uniek museum als het AAMU. Het trekt ook mensen van buiten de stad. Bijvoorbeeld toeristen die Amsterdam aandoen en geïnteresseerd zijn in Aboriginalkunst. Zo heeft het museum zeker een economische betekenis voor de stad.

Bron: AD Utrechts Dagblad

Aboriginal Museum