Aardbeving Japan: talloze vermisten en veel gewonden door grote aardbeving

http://mainichi.jp/select/today/news/images/20110312k0000m040096000p_size5.jpg

11 maart 2:46u lokale tijd was er in een Touhou (noordoost Japan) een enorm sterke aardbeving, met in Miyagiken een kracht van 7 (op de schaal van Shindo, 7 is de hoogste categorie), in sendai een kracht van 6, in Tokyo een kracht 5, en van Hokkaido tot Kyushu heeft men schokken op een schaal van 1 tot 6 kunnen voelen. Een 7 meter hoge vloedgolf is in Fukushimaken geobserveerd. Volgens het meteorologisch instituut lag het epicentrum 130 kilometer van de kust van Miyagiken vandaan. De aardbeving vond plaats op een diepte van 24 kilometer en had een kracht van 8.8 op de schaal van richter. Gebouwen zijn ingestort, landverschuivingen hebben plaatsgevonden, brand is uitgebroken, en overal is schade door de vloedgolf aangericht. Volgens mainichi shinbun (krant) ligt het aantal doden momenteel (7 uur lokale tijd) op 39, en zijn er talloze vermisten.

Overal zijn hulpdiensten bezig, en ook de Self-Defense Force (Japanse ‘leger’) is ingezet. Premier Kan heeft in een persconferentie laten weten dat de regering zijn uiterste best doet om getroffenen te helpen.

Het meteorologisch instituut heeft deze aardbeving de Heisei 23 (2011) toukai chihou taiheiyouchuu jishin (東北地方太平洋沖地震) genoemd. Dichtbij het gebied van het huidige epicentrum zijn ook gisteren en eergisteren al bevingen met een kracht van 7 op de schaal van richter geweest. Na de huidige krachtige aardbevingen hebben zich talloze nabevingen plaatsgevonden. In alle gebieden langs de oceaan zijn waarschuwingen uitgegeven, van Hokkaido tot Shikoku. In Ibarakiken is een vloedgolf van 4.2 meter gezien, in Iwateken een van 4,1 meter, in Hokkaido een golf van 3,5 meter, in Miyagiken een golf van 3,3 meter.

Meneer Yokoyama van het meteorologisch instituut zei tegen verslaggevers dat hij bang is dat er nog steeds hoge vloedgolven kunnen komen. Hij hoopt daarom dat niet gestopt wordt met het evacueren van mensen naar hoger gelegen gebieden.

3:15u lokale tijd vond er opnieuw een aardbeving plaats langs de kust van Ibarakiken met een kracht van 7.4 op de schaal van richter. In het hele land werden schokken gevoeld met een kracht van 5 tot 1 op de schaal van Shindo. Deze beving vond plaats op een diepte van 80 kilometer. Om 5:45u vond er een beving plaats langs de kust van Fukushima met een kracht van 5.8 op de schaal van richter, op een diepte van 30 kilometer.

Bron: http://mainichi.jp/select/today/news/20110312k0000m040063000c.html?inb=fa