Zomer in Overijssel blog

Hier een verslag van ons TV debuut. Wij zijn uitgenodigd door RTV oost om Overijssel te ontdekken en leren kennen. Wij worden elke dag gevolgd door een cameravrouw en een regisseur. Hylkje is onze camera vrouw en de regisseur verandert nog wel eens. Maar allemaal zijn ze even aardig. Het is wel weer een hele ervaring om aan zoiets mee te doen. Het programma heet ZomerinOverijssel. Wij krijgen opdrachten en bezoeken allerlei highlights. Moeten daar een verslag van doen voor de camera. Zo worden wij regelmatig geïnterviewd.

Dag 1. Aankomst in Kampen bij de molen.
Wij hadden net de fietsen van de auto gehaald en daar kwam de auto van TV oost er al aan. Allemaal keurig op tijd. Wij kregen een enveloppe overhandigd met daarin de activiteiten voor die dag. Wij moesten naar de Koggewerf in Kampen fietsen. Deze werf lag aan de andere kant van Kampen.Kampen ligt aan de IJssel en is van oudsher een Hanzestad. Daar ontmoetten wij Jac Ruiten. Hij gaat ons het centrum van Kampen laten zien en ook wat wetenswaardigheden vertellen van Kampen. Eerst werden er wat opnames gemaakt aan de haven, waar een replica ligt van een antiek kogge schip.Wij liepen de hoofdstraat in en Jack vertelde o.a. dat dit de langste winkel straat is van Nederland. Ik zal jullie niet vermoeien met allerlei verhalen uit de oudheid. Kampen is op veengrond gebouwd en daardoor zakken de torens en huizen scheef. Deze huizen worden gestut door ze met bogen aan elkaar vast te zetten. Jack is een geboren Kampenaar. Hij is onderwijzer op een basisschool in Kampen. In zijn vrije tijd verzorgt hij rondleidingen. Jac kan worden geboekt via zijn bedrijf JREntertraining te Kampen

Na een heerlijke lunch hebben wij een sigaren fabriek en een koffie branderij bezocht.Wij werden rond geleid door Marjolein. Zij was zelf een expert in sigaren maken. De oud medewerker en sigaren maker Tinus Vinke (haar leermeester) is 17 mei j.l. overleden.Hij heeft de respectabele leeftijd van 90 jaar bereikt. Tot vlak voor zijn dood werkte hij nog steeds als sigarenmaker op zijn vaste stekkie.Maar het bedrijf werkt nu zonder hem gewoon door. Het was een zeer geliefd man en heel goed voor zijn personeel. Marjolein heeft ons laten zien waar de tabak vandaan kwam en wij mochten ruiken aan de tabaksbladeren om de verschillende smaken waar te nemen. Dit allemaal gevolgd door de camera!!! Na het sigaren verhaal de koffie branderij. Zij heeft laten zien hoe de blanke koffiebonen worden geïmporteerd en gebrand. Natuurlijk hebben wij van de koffie mogen proeven. Deze koffie is echt heel apart en verschrikkelijk lekker.
Ook zin in een goede kop koffie of een lekker sigaartje, kijk dan op www.olifant.com/nl

Uiteindelijk waren wij om 18.30 uur in ons B&B Het geheim van de molenaer,gelegen aan de IJssel in Kampen. Een unieke locatie. Janneke en Ernst heetten ons welkom en liepen ons voor naar onze kamer. Wat een uitzicht, aan de ene kant de molen en aan de andere kant de IJssel. In de badkamer een bubbelbad, wat een luxe. Eerst weer op de fiets gesprongen en gaan eten in Kampen. Toen wij terug kwamen in het bubbelbad gegaan. Als je op de camping leeft is dit een echte verwennerij. Je vindt de bed and breakfast via www.hetgeheimvandemolenaer.nl

Dag 2
De camera ploeg was weer aanwezig. Hebben ons luxe ontbijt gefilmd en ons gevraagd hoe de nacht was geweest. Of wij lekker hadden geslapen. Toen werd enveloppe 2 overhandigd.Wat wij als eerste gingen doen was deelnemen aan een YOGA les. Uitgebreid afscheid genomen van Ernst en Janneke van de B&B. Ook dit moest allemaal gefilmd worden. Gelukkig had de yoga lerares wat mensen uitgenodigd, dus waren wij niet alleen. Zij heeft voor ons speciaal een makkelijk les voorbereid. Aan het eind van de les kregen wij een deken en er werd hele rustige muziek gedraaid. Bijna viel ik in slaap, ik dacht niet doen als ik hier ga liggen snurken schaam ik me dood. Dan wordt het vast opgenomen. Daarna nog een interview voor de camera. Ook eens een les volgen neem dan kontakt op via www.yogacentrumkampen.nl/yoga2live

Na de yoga les gingen wij fietsen richting Zwolle. De TV oost auto volgde ons en filmde onderweg wat activiteiten. Zoals b.v. bloemen plukken in de berm, er staan hier zoveel mooie bloemen in de berm je kunt er een heel veld boeket van plukken. Elke keer moest de camera opgesteld worden, nog even hier proberen en nog even daar proberen voor er een mooi stukje film opgenomen kan worden. De eerste activiteit was altijd redelijk op tijd, maar de tweede was wel een uur te laat, laat staan de derde activiteit. Maar goed wij zijn naar het Zalkerveer gefietst, daar nog wat opnames gemaakt. Het is een fiets pont, dus de auto moest omrijden. Er waren veel fietsers, dus bekijks hadden wij ook. Het pontje had geen voor en geen achter kant, dus net een varende badkuip. Er konden ook maar 12 mensen op het pontje. Maar wij waren in een mum van tijd aan de overkant, daar moesten wij 20 minuten wachten op de camera ploeg. Daar was een leuk restaurantje, wij hebben daar met elkaar de lunch gebruikt. Klaas van de Wal stond al bijna een uur op ons te wachten, hij ging ons allerlei dingen vertellen over de IJssel delta. Daarna is hij een stuk met ons mee gefietst en kletste als maar door over allerlei zaken.

In Zwolle aangekomen hebben wij hem gedag gezwaaid en toen moesten wij de B&B Stadsland,theetuin en bloemen pluk tuin gaan zoeken. Deze B&B ligt langs het Zwarte water even buiten Zwolle. Wij hadden het na 1x vragen al snel gevonden en de camera ploeg was ook net gearriveerd. Ja nog even terug de dijk op, want er moest weer gefilmd worden.Daarna de begroeting door Sylvia en Christiaan Meijer en het laten zien van de kamer. Deze kamer was gesitueerd op de zolder verdieping. Het bed midden in de kamer met uitzicht op het zwarte water. Weer helemaal leuk en ontzettende vriendelijke mensen. De koffie en thee werden geserveerd in de pluktuin. Een prachtige tuin vol met allerlei kleuren bloemen. Wilna mocht een boeket bloemen plukken. Het boeket bloemen heb ik aan Hylkje gegeven. Zij is onze camera vrouw en wij vonden dat zij het verdiend had. Om 18.30 uur op de fiets naar Zwolle om te eten. Wij waren pas om 21.15 uur terug. Moe en voldaan zijn wij na een lekkere douche in bed geploft. De volgende ochtend om 9.00 uur stond de camera weer voor ons neus. Wij zaten te genieten van een heerlijk uitgebreid ontbijt.
Het adres van de pluktuin, theetuin en Bed and breakfast kun je hier vinden www.theetuinstadsland.nl

De volgende enveloppe gaf aan dat wij in het centrum van Zwolle moesten zijn voor een rondvaart. Als jullie weten dat Zwolle heel veel water heeft en kades, hadden wij nu toch een probleem om de goede kade te vinden. Na een paar keer vragen kwamen wij (wel een beetje te laat) bij de rondvaartboot aan. Onze kapitein heette Andre en hij had keurig op ons gewacht. Koffie,thee,water, limonade en bier was allemaal aanwezig aan boord. Maar s’morgens om 10.00 uur is een kopje koffie wel lekker. Andre vertelde echt van alles van wat wij zagen en tegen kwamen. Halverwege toen wij onder een brug door moesten varen vroeg hij aan Cor loop eens even naar voren. Dan komt er een dame met een mandje, die laat zij naar beneden zakken. Daar zit een doosje in die moet je er uit halen. Zo gezegd zo gedaan en wat zat er in dat doosje??? Heerlijke gebakjes voor bij de koffie.
Voor een rondvaart in Zwolle neem je kontakt op met www.rondvaartzwolle.nl

Na de boottocht en de nodige opname momenten kregen wij weer een kaart en moesten Zwolle uit fietsen langs de dijk naar de Vreugde hoeve. De eigenaar hiervoor is uitgekocht vanwege de realisatie van de IJsseldelta en heeft nu een schapen boerderij met 250 schapen. Hij verkoopt allerlei zuivel producten die van schapenmelk zijn gemaakt. Dat is o.a. verschillende soorten kaas, yoghurt,en ijs. Na een heerlijk lunch aldaar hebben wij een rondleiding gehad en gingen daarna de wei in om de schapen te begroeten. In eerste instantie liepen ze allemaal weg, maar na een voorzichtige benadering was er 1 brutaal schaap bij die ons wel wilde begroeten. En dat weer in het bij zijn van de camera.
Voor een bezoek aan dit gebeuren surf je naar www.devreugdehoeve.nl

Na dit bezoek moesten wij de dijk af fietsen weer naar het pontje van Zalk. De TV ploeg moest weer omrijden. Jullie kennen dit dorp waarschijnlijk van Klazien uit Zalk De vrouw met al haar kruiden uit de tuin. Daar hebben wij een rondleiding gekregen van Willem. Die alles vertelde over het dorp, met als hoogtepunt de kerk. De toren die in 1350 is gebouwd en het schip van de kerk veel later. De kerk is inmiddels gerestaureerd en Willem heeft ons de binnenkant laten zien. Na wat gedronken te hebben op het enige terras van Zalk fietsten wij terug naar Kampen. Onderweg is Hylkje nog achterin de auto gaan zitten om ons al fietsende te filmen. Jullie begrijpen dat er heel wat voor komt kijken voor zo’n programma in elkaar gezet wordt. Maar wij hebben ook echt heel veel plezier gehad onderweg.Toen wij terug kwamen in Kampen, moesten wij de stadsboerderij gaan zoeken. Deze boerderij moest midden in het centrum liggen. Er zat een oude man in een stoeltje op straat in het zonnetje. Die wist het vast wel. Wij aan hem vragen of hij de stads boerderij weet te liggen. Ja hoor, aan de overkant was een steegje zo smal dat ons fietsstuur er net doorheen paste. Wij kwamen uit in een smal straatje en ja hoor, een stukje verder zagen wij de vlaggen buiten hangen. Stadsboerderij de 3 tulpen. Wat dit nu moet worden??? Wij aanbellen, even wachten… en ja hoor de deur ging open. Fem de eigenaresse van de B&B deed open en achter haar stond de camera ploeg al weer. Maar goed, wij moesten een lange gang door en sliepen op het gedeelte dat de deel heet. Echt weer geweldig, een echte oude boerderij achter die deur in het nauwe straatje. Een kamer,een keuken, een grote slaapkamer en 3 bedstedes, met oude balken aan het plafond. Waarvan 1 bedstede is bezet door een bubble bad, waar wij gretig gebruik van hebben gemaakt. Maar goed eerst weer 3 x binnen komen, hier filmen en daar filmen. Half zeven konden wij pas gaan eten.
Het adres van deze fraaie bed and breakfast is www.stadsboerderij.nl

De volgende ochtend gingen wij bij een luxe banketbakker in Kampen taart bakken. Leuke activiteit vonden wij .s’Middags zouden wij naar het beroemde museum “De fundatie gaan”. Gelukkig met de auto vandaag want de regen komt met bakken uit de hemel. Maar eerst de taart. Wij werden weer allervriendelijkst ontvangen. Een Kamper slof gingen wij maken. De roomboterslof was al gebakken. Daar ging de slof de zelfgemaakte karamel saus in. Toen dik slagroom er op. De slof moest toen terug koelen (in de diepvries). Daarna gingen wij lunchen. Na de lunch hebben wij de slof afgemaakt. Eerst op zijn kop in de chocolade, in de chocolade cupjes weer karamel saus. Toen streepjes gemaakt op de chocola en met chocolaatjes versierd. Lekker zoet allemaal, maar super lekker.
Voor al dit lekkers kijk je op www.bakkerij-smit.nl

s’Middags het museum bezoek. Binnen het museum vind je niet alleen prachtige kunst, het gebouw zelf is ook het bekijken waard. Het oude gebouw heeft een aantal jaren geleden een verdieping er bovenop gekregen. Op de bovenste verdieping kun je via een glazen wand over de hele stad kijken. Er was een expositie van het werk van Jeroen Krabbe. Echt heel mooi, dat vonden wij tenminste. Ook daar zijn uitgebreid opnames gemaakt. Om het programma te bekijken van alle exposities in het museum wil ik je uitnodigen om te kijken op www.museumdefundatie.nl

Donderdag middag kwamen ze van TV oost met een aantal camera’s en regisseurs en een presentatrice naar bed and breakfast Sonnenberg in IJsselmuiden. EWj hadden daar de laatste twee nachten geslapen. Daar werden opnamen gemaakt die op de laatste dag worden uitgezonden… Gelijk met ons was er nog een ander gezin met drie opgroeiende kinderen in een ander deel van Overijssel aanwezig in het kader van Zomer in Overijssel. Gezamenlijk is de eind opname van het geheel opgenomen.

Onze dank gaat uit naar RTVOOST die het mogelijk heeft gemaakt dat wij deze unieke gebeurtenis hebben mogen meemaken.
De opnames van onze vakantie worden uitgezonden vanaf 21 augustus 2017 in het programma Zomerinoverijssel op de zender RTVOOST te vinden op www.rtvoost.